Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- «Kon-Tiki» burde vært dobbelt så dyr

Det mener regissør Joachim Rønning til tross for et budsjett på 100 millioner. Se den rykende ferske traileren her.

(Dagbladet): Premieren på storfilmen «Kon-tiki» nærmer seg med stormskritt. Den er regissert av Joachim Rønning og Espen Sandberg, som også står bak suksessen «Max Manus». 

Kinopremieren er 24. august, men allerede ei uke tidligere har den førpremiere under Filmfestivalen i Haugesund.

I dag slippes den rykende ferske hovedtraileren, som du kan se øverst i saken.

- Dobbelt budsjett «Kon-Tiki» er en av de absolutt største filmsatsingene i Norge, og har et budsjett på nærmere hundre millioner kroner. Til sammenlikning var «Max Manus'» budsjett på flere titalls millioner mindre.

Til tross for det mener regissør Rønning at «Kon-Tiki»-budsjettet kunne ha vært langt høyere.

- Det er aldri nok penger, selv om man lager «Pirates of the Caribbean» må man gjøre prioriteringer og valg. Jeg tror at «Kon-Tiki», slik den blir på lerretet, burde ha kostet dobbelt så mye. Det har vært en enorm dugnadsånd, og på grunn av den har vi fått det til. Alt vi har drømt om har vi nå, men hadde alle fått fullt betalt hadde den blitt veldig mye dyrere, sier Rønning til Dagbladet.

UNDER FLÅTEN:  Her er ett av de ferske bildene fra «Kon-Tiki»-filmen. Foto: Nordisk Film / VFX ved Important Looking Pirates
UNDER FLÅTEN: Her er ett av de ferske bildene fra «Kon-Tiki»-filmen. Foto: Nordisk Film / VFX ved Important Looking Pirates Vis mer

Han forteller at de er veldig spente før premierene, og at de samtidig er veldig stolte over det de har fått til. De har jobbet i fire år med filmen, og gleder seg stort til å få den ut til publikum.

- Det er et av landets største filmbudsjett noensinne. Føler du et stort ansvar?

- Ja, det gjør vi, spesielt fordi vi bruker så mye penger. «Max Manus» kostet 65 millioner, denne koster 100 millioner. «Max Manus» er en av få filmer som ikke har kostet skattebetalerne noe, fordi vi betalte tilbake alt til instituttet. Det er ambisiøse historier vi velger å fortelle, og håper så mange som mulig vil se den. Vi er nok mer avhengig av det enn andre, sier Rønning.

Seks land Filmen får også en kongelig premiere i Den Norske Opera den 23. august.

Opptakene er gjort i seks land med siste stopp på Maldivene. I fjor sommer var de også en lengre periode på Malta.

Pål Sverre Hagen har hovedrollen som Thor Heyerdahl. Han er blant annet kjent for roller i «Jeg reiser alene», «Max Manus» og «De usynlige». I forkant av «Kon-Tiki» har det vært knyttet spenning til hans engelsk-uttale, ettersom Heyerdahl selv var kjent for sin norsk-engelsk.

SPESIALEFFEKTER:  I «Kon-Tiki»-budsjettet er hele 17 millioner satt av til spesialeffekter. Foto: Nordisk Film / VFX ved Important Looking Pirates
SPESIALEFFEKTER: I «Kon-Tiki»-budsjettet er hele 17 millioner satt av til spesialeffekter. Foto: Nordisk Film / VFX ved Important Looking Pirates Vis mer

I den nye traileren ser vi en gedigen hvalhai som svømmer under flåten. Regissør Rønning utdyper hva vi ser i klippet:

- Nå vet vi at den ikke er kjøttetende, men da Thor Heyerdahl krysset Stillehavet var det svært få som hadde sett hvalhai. Dette er en svært dramatisk episode. De er redde for at den skal kantre flåten, som var reelt. Det er et massivt dyr, og den vi portretterer i filmen er 15-16 meter lang, forklarer Rønning.

Hvalhaien er en del av filmens mye omtalte spesialeffekter. De koster alene 17 millioner kroner, og dermed tre ganger så mye som i «Max Manus».

Likevel beskriver regissør Rønning «Kon-Tiki» som en en ikke-effektfilm, og håper at publikum lever seg inn i historien uten å legge merke til spesieleffektene.

Silikon-hai fra London I traileren ser vi også at an hai ligger på flåten, som sjøfarerne slåss imot.

- Da vi spilte inn brukte vi en silikonhai, som vi fikk fløyet inn fra London, også la vi på spesialeffektene i etterkant. Det har vært mye fokus på spesialeffektene, men vi håper publikum får en naturopplevelse, sier Rønning.

PÅ FLÅTEN:  Anders Baasmo Christiansen  er en av skuespillerne i filmen.  Foto: Nordisk film
PÅ FLÅTEN: Anders Baasmo Christiansen er en av skuespillerne i filmen. Foto: Nordisk film Vis mer

Etter at filmen har hatt premiere i Norge, håper de også at den kan nå ut på et internasjonalt marked.

- Vi jobber hele tida med det, men vi ønsker samtidig å vente til filmen er helt ferdig. Vi har ikke gjort et eneste forhåndssalg ennå. Interessen er enorm og Thor Heyerdahl og Kon-Tiki er kjente navn i utlandet. Vi har en god stamtavle, om vi kan kalle det det, og har alle marginene er på vår side. Nå gjenstår det bare å se hvordan det gjør, sier Rønning.

THOR:  Pål Sverre Hagen har hovedrollen som Thor Heyerdahl. Foto: Nordisk film
THOR: Pål Sverre Hagen har hovedrollen som Thor Heyerdahl. Foto: Nordisk film Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media