Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Kon-Tiki» er Norges Oscar-kandidat

Kan bli nominert til pris for beste fremmedspråklige film.

(Dagbladet): Den norske Oscar-komiteen har bestemt at det i år er «Kon-Tiki» som er landets kandidat til verdens mest prestisjefylte filmpris.

Filmen om Thor Heyerdahls flåtereise fra Peru til Polynesia blir dermed oversendt det amerikanske filmakademiet, som mottar filmer fra hele verden og til slutt velger ut et knippe for nominasjon i kategorien «beste fremmedspråklige film».

Episk «Regissørene Espen Sandberg og Joachim Rønning løfter fram fortellingens episke format. Samtidig gir de rom for detaljene, enkeltmennesket og den lille historien satt inn i en universell sammenheng. Solide skuespillerprestasjoner, med et særlig utgangspunkt i hovedrolleinnehaver i Pål Sverre Hagen, bidrar til å skape nærhet i en bredt anlagt historie», skriver den norske Oscar-komiteen i sin begrunnelse for valget.

Komiteen, som består av sju personer fra forskjellige filmrelaterte forbund og foreninger, hadde på forhånd varslet at årets kandidat ville bli enten «Kon-Tiki», «Kompani Orheim» eller «Som du ser meg».

«Kon-Tiki» er allerede en himmelstormende suksess på norsk kino, og nærmer seg 600 000 besøkende - tallet produsenten har oppgitt som nødvendig for at filmen skal spille inn de over 90 millioner kroner den kostet å lage.

Men filmen har møtt motbør for sine kunstneriske friheter i gjengivelsen av historiske personer som Herman Watzinger. Og da den hadde internasjonal premiere på filmfestivalen i Toronto i helga, var anmelderne påholdne med skrytet.

Aldri vunnet Bare fire ganger tidligere har det skjedd at amerikanerne har nominert en norsk film til prisen for beste fremmedspråklige.

Norge har aldri vunnet denne prisen - selv om Thor Heyerdahl i 1951 fikk Oscar for beste dokumentar (OPPDATERING: Og norske Torill Kove vant - selvfølgelig - Oscar for beste animerte kortfilm i 2007).

Både Sverige og Danmark har vunnet prisen for beste fremmedspråklige film tre ganger, danskene så seint som i 2010 med «I en bedre verden».

Det er kjent at Sverige i år velger Mikael Persbrandt-thrilleren «Hypnotisøren» som sin Oscar-kandidat.

Den er basert på den storselgende krimromanen med samme navn, og den første svenske filmen til Hollywood-regissøren Lasse Hallström («Siderhusreglene») på 25 år.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media