TIL AMERIKA: I løpet av 2013 er det fullt mulig at «Kon-Tiki»-skuespillerne blir kjente ansikter også utenfor Norge. Filmrettighetene er nemlig solgt til et amerikansk selskap, noe som innebærer distribusjon også i Storbritannia, Italia og Canada. Foto: Sveinung Ystad, Dagbladet
TIL AMERIKA: I løpet av 2013 er det fullt mulig at «Kon-Tiki»-skuespillerne blir kjente ansikter også utenfor Norge. Filmrettighetene er nemlig solgt til et amerikansk selskap, noe som innebærer distribusjon også i Storbritannia, Italia og Canada. Foto: Sveinung Ystad, DagbladetVis mer

«Kon-Tiki» er solgt til USA

Filmbransjens mektigste mann jubler over å ha snappet opp filmrettighetene.

(Dagbladet): Det amerikanske filmstudioet The Weinstein Company har sikret seg rettighetene til den norske storfilmen «Kon-Tiki».

Det betyr at filmen vil være å se på kino, samt tilgjengelig på DVD, streaming og TV i USA, Canada, Storbritannia og Italia, ifølge nettstedet variety.com som først omtalte saken.

Ifølge Variety kommer storselskapet til å slippe den engelskspråklige versjonen av filmen i løpet av 2013.

Økonomisk fordel Produsent Aage Aaberge forteller at forhandlingene pågikk lenge før avtalen ble spikret, men at de er svært fornøyde med utfallet.

- Dette er det beste selskapet vi kunne ha jobbet sammen med, jubler Aaberge.

Til tross for at han ikke vil oppgi eksakte tall, legger han ikke skjul på at salget har medført økonomiske fordeler.

- Jeg tror at ingen annen norsk film har vært i nærheten av den summen vi har fått for den filmen, sier Aaberge til Dagbladet.

- Ekstremt beæret Harvey Weinstein, én av selskapets eiere, er en Oscar-belønnet produsent («Shakespeare in Love») og ble kåret til Hollywoods mektigste bransjemann i vår av Time Magazine.

- Vi er ekstremt beæret over å kunne distribuere denne episke historien til publikum overalt, sier Weinstein i en pressemelding, ifølge nettstedet deadline.com.

Det er duoen Joachim Rønning og Espen Sandberg som er filmens regissører. Tidligere har de regissert storfilmen «Max Manus» sammen.

- Rønning og Sandberg har virkelig fanget en spesiell historie, skildret gjennom utrolige prestasjoner fra skuespillerne. Vi kunne ikke ha vært lykkeligere over å ha jobbet sammen med Hanway Films (britisk distribusjonsselskap, journ. anm.) om dette prosjektet, sier Weinstein videre.

Solgt til 50 land Filmen har allerede blitt vist i USA, under en lukket visning i forbindelse med Oscar-kandiaturet.

- Tilbakemeldingene vi har fått har vært svært positive, sier Aaberge, og forteller at «Kon-Tiki» nå er solgt til nær 50 land.

Blant annet vil filmen få premiere i store deler av Latin-Amerika, Sverige, Danmark og Tyskland i løpet av neste år.

Norsk suksess «Kon-Tiki» har udiskutabelt vært en suksess i Norge.

LIV OG THOR: Det er Agnes Kittelsen og Pål Sverre Valheim Hagen som spiller ekteparet Liv og Thor Heyerdahl i filmen. Handlingen dreier seg om sistnevntes famøse ferd på ei balsaflåte fra Peru til Polynesia.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
LIV OG THOR: Det er Agnes Kittelsen og Pål Sverre Valheim Hagen som spiller ekteparet Liv og Thor Heyerdahl i filmen. Handlingen dreier seg om sistnevntes famøse ferd på ei balsaflåte fra Peru til Polynesia. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

Ikke bare er den den dyreste norske filmen noensinne, men med sine i overkant av 155 000 besøkende i åpningshelga, har den også satt ny publikumsrekord.

Filmen, som hadde kongelig gallapremiere i august i år, ble også mottatt av et unisont jublende anmelderkorps her til lands.

Oscar-bidrag Det er Agnes Kittelsen og Pål Sverre Valheim Hagen som spiller ekteparet Liv og Thor Heyerdahl i filmen. Handlingen dreier seg om sistnevntes famøse ferd på ei balsaflåte fra Peru til Polynesia.

Rollelista inneholder også navn som Anders Baasmo Christiansen, Jakob Oftebro, Odd-Magnus Williamson, Gustaf Skarsgård og Tobias Santelmann.

I september ble det også kjent at «Kon-Tiki» er Norges Oscar-kandidat. Filmen kjemper mot 70 andre for å bli én av de fem som ender opp med å bli nominert i kategorien «beste fremmedspråklige film».

- Vi har forventninger om en enda større mulighet til at vi nomineres nå. Det er det første vi har på dagsorden.

Hvilke fem det blir, kunngjøres først 10. januar neste år.

LYKKELIG: Filmmogul Harvey Weinstein har vunnet Oscar og er kåret til den mektigste mannen i Hollywoods filmbransje. Nå jubler han over å ha sikret seg rettighetene til «Kon-Tiki». Foto: AFP Photo / Andrew Cowie / NTB scanpix
LYKKELIG: Filmmogul Harvey Weinstein har vunnet Oscar og er kåret til den mektigste mannen i Hollywoods filmbransje. Nå jubler han over å ha sikret seg rettighetene til «Kon-Tiki». Foto: AFP Photo / Andrew Cowie / NTB scanpix Vis mer