PRØVEGÅR DEN RØDE LØPEREN: Joachim Rønning og Espen Sandberg utenfor Dolby Theatre i Hollywood.  Foto: Thomas Engström.
PRØVEGÅR DEN RØDE LØPEREN: Joachim Rønning og Espen Sandberg utenfor Dolby Theatre i Hollywood. Foto: Thomas Engström.Vis mer

«Kon-Tiki»-gutta likte «den anonyme regissøren»

Ga Oscar-stemmen sin til Norge fordi han hatet bleieskiftinga i «Amour»

LOS ANGELES (Dagbladet): Om lag 6000 medlemmer av «The Academy of Motion Pictures Arts & Sciences» er stemmeberettiget når det natt til mandag offentliggjøres hvem som vinner årets Oscar-statuetter, og selv om det nok må sies å være en dråpe i havet, har i alle fall en av dem stemt på «Kon-Tiki» i kategorien for beste fremmedspråklige film.

Den anonyme regissøren, som har fått stor oppmerksomhet for å være ærlig om at det ikke bare er filmfaglige kriterier som ligger bak stemmingen, har heller ikke gått «Kon-Tiki»-regissørene hus forbi.

- Det var veldig morsomt skrevet av regissøren og det var selvfølgelig hyggelig å se at han stemte på oss. Så nå har vi i alle fall én stemme! ler Espen Sandberg i mylderet på den røde Oscar-løperen utenfor Dolby Theatre i Hollywood.

- Deprimerende Storfavoritten «Amour», en skildring av et eldre ektepar der den ene får slag og demens, falt ikke i smak hos den anonyme stemmegiveren.

Han forteller The Hollywood Reporter at han er usikker på om mange av Akademi-medlemmene, som er godt oppe i åra, kommer til å stemme på den.

- De må tenke «Er dette hva som venter meg? Det er bare deprimerende». Jeg likte den ikke. Det er en grense for hvor mye bleieskift jeg tolererer, sier han om Hanekes siste film.

Han sier videre at han sovnet av den danske filmen «En kongelig affære», og har ting å utsette på både «No» og barnesoldatfilmen «War Witch».

- Oppløftende - Da står vi igjen med «Kon-Tiki», som har en veldig rar åpning, men er veldig rørende på slutten når de viser bilder av de ekte personene. Det er en tendens at de som stemmer i denne kategorien velger en film som er oppløftene, og denne («Kon-Tiki») er definitivt det, sier han.

Selv om ikke den anonyme regissøren vil stemme på «Amour» i kategorien beste fremmedspråklige film, mener han at hovedrolleinnehaver Emanuelle Riva fortjener prisen for beste kvinnelige hovedrolle fordi «det jo ikke er sikkert at hun kommer til å leve forbi Oscar-kvelden».

Men til tross for at «Kon-Tiki»-gutta allerede har åpna stemmekontoen, er det få som tror de vil ha noen sjanse mot Hanekes storfavoritt.

Heller ikke de norske regissørene.

- Vi tror nok «Amour» vinner, som alle andre, sier Joachim Rønning.