Seiler mot Oscar?: «Kon-Tiki» har i allefall overbevist et skademimedlem. Nå gjelder det bare for regissørene og skuespillerne å håpe at de nesten 6000 andre stemmeberettigede også liker filmen. Foto: Nordisk Film
Seiler mot Oscar?: «Kon-Tiki» har i allefall overbevist et skademimedlem. Nå gjelder det bare for regissørene og skuespillerne å håpe at de nesten 6000 andre stemmeberettigede også liker filmen. Foto: Nordisk FilmVis mer

«Kon-Tiki» har fått sin første Oscar-stemme

Anonymt Akademi-medlem viser fram stemmeseddelen.

Natt til mandag norsk tid kan Norge få sin tredje Oscar-statuett gjennom tidende, når prisen for «Beste fremmedspråklige film» skal deles ut. Espen Sandberg og Joachim Rønnings «Kon-Tiki» er nominert, sammen med blant andre Michael Hanekes «Amour» som de fleste holder for å være favoritt til å stikke av med prisen.

Om lag 6000 medlemmer av «The Academy of Motion Pictures Arts & Sciences» er stemmeberettiget, og selv om det nok må sies å være en dråpe i havet, har i alle fall en av dem stemt på «Kon-Tiki».

Deprimert av «Amour» Et anonymt medlem av regissør-gruppen i Akademiet har nemlig vist frem stemmeseddelen sin til The Hollywood Reporter, og begrunnet hvorfor han har stemt som han har gjort.

Og storfavoritten «Amour», en skildring av et eldre ektepar der den ene får slag og demens, falt ikke i smak.

Den anonyme regissøren sier til THR at han er usikker på om mange av Akademi-medlemmene, som er godt oppe i åra, kommer til å stemme på den.

- De må tenke «Er dette hva som venter meg? Det er bare deprimerende». Jeg likte den ikke, sier han.

Han sier videre at han sovnet av den danske filmen «En kongelig affære», og har ting å utsette på både «No» og barnesoldatfilmen «War Witch».

- Oppløftende - Da står vi igjen med «Kon-Tiki», som har en veldig rar åpning, men er veldig rørende på slutten når de viser bilder av de ekte personene. Det er en tendens at de som stemmer i denne kategorien velger en film som er oppløftene, og denne («Kon-Tiki») er definitivt det, sier han.

Sist gang Norge fikk Oscar var i 2007, da regissør Torill Kove vant prisen for «Beste animerte kortfilm» med den norsk-kanadiske filmen «Den danske dikteren». Før det var eneste norske Oscar-vinner Thor Heyerdahls dokumentar om «Kon-Tiki»-seilasen.