Kon-Tiki kan stikke av med hele åtte Amanda-priser

Det regner nominasjoner over «Kon-Tiki».


 «Kon-Tiki» har fått hele åtte nominasjoner til den norske filmprisen Amanda, blant dem Beste film, Beste mannlige hovedrolle og Beste regi.

Det ble klart da juryleder i Amandakomiteen Bente Erichsen nettopp offentliggjorde nominasjonene for Amandaprisen 2013.

- Hele spennvidden - Det har vært et intenst arbeid, og en veldig fagsterk jury i år, sa juryleder i Amanda, Bente Erichsen på pressekonferansen i formiddag.

I år har juryen valgt å nominere fire kandidater til prisen for Årets beste film.

SOLE SEG: Med hele åtte nominasjoner kan  «Kon-Tiki» ta storeslem under Amandaprisutdelingen i Haugesund i august. Foto: Carl Christian Raabe / Nordisk Film
SOLE SEG: Med hele åtte nominasjoner kan «Kon-Tiki» ta storeslem under Amandaprisutdelingen i Haugesund i august. Foto: Carl Christian Raabe / Nordisk Film Vis mer

- Vi ønsket å vise hele spennvidden i årets filmer. Fra den storslagne «Kon-Tiki» til den lille «Som du ser meg», enmannsproduksjonen «Eventyrland» og den politiske «Før snøen faller», sier Erichsen.

Også beste mannlige hovedrolle Dessuten er Pål Sverre Hagen, som spiller Thor Heyerdahl i  «Kon-Tiki, »nominert til Beste mannlige skuespiller i konkurranse med Bjørn Floberg  for sin hovedrolle i «90 minutter»  - filmen om vold i samliv - og Taher Abdullah Taher for sin innsats i den kritikerroste filmen «Før snøen faller».

Kon-Tiki-fest Med imponerende åtte nominasjoner er det ingen tvil om hvilken film som er årets Amandafavoritt. Filmfestivalen i Haugesund i august kan komme til å bli rene« Kon-Tiki»-festen.

-Årets filmer som er vurdert til Amanda er svært forskjellige og de avspeiler bredden i den norske filmproduksjonen, sier juryleder Bente Erichsen.

-Fagjuryen har valgt å nominere hele fire filmer til Beste norske kinofilm i Amanda-filmåret 2012/2013, nettopp for å vise denne spennvidden, sier jurylederen.

De nominerte er:  «Kon-Tiki,»  «Som du ser meg», «Før snøen faller» og  «Eventyrland».
Mange gode kvinneroller
Erichsen er begeistret for at det også er mange gode kvinneroller i årets filmer, også for godt voksne kvinner.

Fagjuryen valgte også å nominere fire skuespillere i kateogrien Beste kvinnelige hovedrolle. Følgende er nominert: Laila Goody og Ragnhild Hilt for sine hovedroller i  «Som du ser meg», Maria Bonnevie for sin innsats i «Uskyld »og Marie Blokhus for sin innsats i  «Jag etter vind. »

-Det var gledelig mange gode og sterke kvinneroller i årets filmer, noe som ikke har vært tilfellet de senere årene. De fleste av disse rollene er voksne kvinneroller, noe vi ikke ser for ofte, sier juryleder Bente Erichsen.   Folkets Amanda
Det er en pris som folket - altså du - bestemmer, og det er Folkets Amanda. Du kan rett og slett stemme fram din norske favorittfilm fra det siste året. Stem her på db.no - se til  høyre!

I Folkets Amanda har du 16 filmer å stemme på - stem på din favoritt.    

Fire priser delt ut Solveig Kloppen blir programleder for årets direktesendte Amanda-prisutdeling på TV2 fredag 16. august. Hun fikk æren av å dele ut fire priser allerede i dag.

Beste foto gikk til Arild Østin Ommundsen for  «Eventyrland, »Beste produksjonsdesign/scenografi til Karl Júliusson for  «Kon-Tiki» og Beste lyddesign til Christian Schaanning for «Uskyld» . Amandakomiteens Gullklapper gikk til script Irmelin Wister.
Interessante diskusjoner
-Det har vært morsomme og interessante diskusjoner i de fagsterke juryene, og til tross for forskjellige synspunkter underveis, har juryen samlet seg om de nominasjonene som foreligger, sier juryleder Bente Erichsen.

-Vi retter en varm takk til juryleder Bente Erichsen og Amanda-juryene for deres engasjement for den norske filmen og det enorme arbeidet de har nedlagt, sier festivaldirektør og leder for Amandakomiteen, Gunnar Johan Løvvik.

NOMINERT SOM HEYERDAHL: Pål Sverre Hagen, som spiller Thor Heyerdahl i  «Kon-Tiki», er nominert til Beste mannlige skuespiller. Foto: Carl Christian Raabe / Nordisk Film
NOMINERT SOM HEYERDAHL: Pål Sverre Hagen, som spiller Thor Heyerdahl i «Kon-Tiki», er nominert til Beste mannlige skuespiller. Foto: Carl Christian Raabe / Nordisk Film Vis mer

-Det å sitte i Amanda-juryene er en omfattende jobb. Amandakomiteen har utpekt seks juryer som har foretatt 56 nominasjoner i 17 ulike kategorier. Den sjuende juryen, som skal nominere beste kortfilm, jobber på spreng på kortfilmfestivalen i Grimstad akkurat nå. Disse nominasjonene vil være klare først i løpet av neste uke, sier Løvvik.

Få barnefilmer Det ble kun produsert tre barnefilmer i Amanda-filmåret. Derfor har juryen ikke nominert tre kandidater. Men juryen har valgt en vinner, som får sin Amanda under TV-showet 16. august. De tre barnefilmene er  «Karsten og Petra blir bestevenner», «Pelle politibil på sporet» og  «Reisen til julestjernen.»

20 langfilmer med i år Amandaprisen deles ut for 29. gang i 21 ulike kategorier i Amanda-prisutdelingen som sendes direkte fra Maritim Hall i Haugesund på TV2 fredag 16. august og ledes altså av Solveig Kloppen.

Filmene som vurderes skal ha hatt premiere på norske kinoer i perioden 1. juli 2012 til 30. juni 2013 og ha hatt nasjonal lansering. I år er det totalt 20 langfilmer som er med i konkurransen, 16 spillefilmer og fire dokumentarer.
Nykommerpris

Det er også opprettet en ny publikumspris: Årets nykommer — gitt av Viasat. Prisen går til en skuespiller som fikk sitt gjennombrudd i løpet av Amanda-året. Også her skal publikum stemme fram sin favoritt blant de tre nominerte; Maria Blokhus og Tobias Santelmann, «Jag etter vind »og Kaia Varjord, «90 minutter».
  Om Amanda-prisen Filmprisen Amanda er innstiftet for å øke kvaliteten på og fremme interessen for norske kinofilmer og kortfilmer beregnet på offentlig fremvisning. Den ble delt ut første gang i 1985 og det er i år 29. gang den deles ut. . Amanda arrangeres av Den norske filmfestivalen AS i samarbeid med Norsk filminstitutt.

GOD UTTELLING:  For gjengen foran og bak kamera i  «Kon-Tiki». Det var kanskje ikke uventet heller. Foto:  Foto/Copyright: Carl Christian Raabe
GOD UTTELLING: For gjengen foran og bak kamera i «Kon-Tiki». Det var kanskje ikke uventet heller. Foto: Foto/Copyright: Carl Christian Raabe Vis mer
NOMINERT: Maria Bonnevie for sin innsats i «Uskyld. Foto Erik Aavatsmark
NOMINERT: Maria Bonnevie for sin innsats i «Uskyld. Foto Erik Aavatsmark Vis mer
NOMINERT: Både Laila Goody (bildet) og Ragnhild Hilt er nominert for sine hovedroller i  «Som du ser meg», en film med mange gode kvinneroller. Foto: Norsk Filmdistribusjon / Motlys
NOMINERT: Både Laila Goody (bildet) og Ragnhild Hilt er nominert for sine hovedroller i «Som du ser meg», en film med mange gode kvinneroller. Foto: Norsk Filmdistribusjon / Motlys Vis mer