«KON TIKI» PÅ PLASS I NEW YORK: På fredag har «Kon Tiki» premiere for publikum i USA. Foto: Michael loccisano/NTB Scanpix
«KON TIKI» PÅ PLASS I NEW YORK: På fredag har «Kon Tiki» premiere for publikum i USA. Foto: Michael loccisano/NTB ScanpixVis mer

«Kon-Tiki» klar for USA-premiere

Lokker amerikanerne med balsaflåten.

- Det er jo et lite sirkus, sier Pål Sverre Valheim Hagen om USA-lanseringen av «Kon-Tiki».

Sammen med regissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg, møtte han amerikansk presse ved North Cove Marina på Manhattan i kveld.

Her har balsaflåten Tangaroa, som ble brukt under innspillingen av storfilmen, ligget til kai siden 14. april. Målet har vært å skape blest rundt filmen i dagene før USA-premieren, som finner sted på fredag.

De siste dagene har over 2000 forbipasserende New Yorkere vært om bord i den 15 tonn tunge flåten.

- Det å få flåten hit til New York er jo helt fantastisk. Det er helt utrolig å se den ligge her blant skyskraperne. Det er mange som har stått på og drevet dugnadsarbeid for å få til dette, sier Joachim Rønning og skuer utover havnen i Battery Park.

Regissørene håper at litt ekstra «show» vil være med på å trekke amerikanerne til kinosalen.

- Vi må i alle fall ta i bruk det vi kan. Vi merker amerikanerne synes det er spennende å besøke flåten og jeg tror helt sikkert det er med på å markedsføre filmen på en veldig god måte, sier Espen Sandberg.

Traumatisert av Spielberg Hovedrolleinnehaver Pål Sverre Hagen har vært i New York siden torsdag i forrige uke og gått fra intervju til intervju.

Men til tross for oppmerksomheten han nå får i USA, er Stavanger-gutten forsiktig med å snakke om en fremtidig karriere i Hollywood.

- Hva dette vil føre til, det vet jeg ikke, men jeg er åpen for alle gode prosjekter i hele verden, jeg, sier Hagen lurt.

- Jeg har ikke spesielle forventninger til hvordan filmen gjør det her, men det skal bli spennende å se. Det kan bli mye og ikke så mye ut av det, tror Hagen. Han håper ikke amerikanerne vil bli skremt av enkelte scener i filmen.

- Første gang jeg så filmen med amerikansk og canadisk publikum i Toronto, så skjønte jeg at de har et litt annet forhold til f.eks. hai, enn det vi har. Jeg synes nordmenn tar akkurat det med litt mer verdighet og fatning enn amerikanerne som er blitt litt traumatisert av Steven Speilbergs «haisommer-filmer». De er litt lettskremte, ler Valheim Hagen.

Trimmet versjon Regissørduoen Sandberg og Rønning synes også den amerikanske interessen for filmen, så langt har vært overveldende. De understreker likevel at de allerede er mer enn fornøyd med det filmen har oppnådd.

- Vi føler vel egentlig at vi har kommet lenger enn vi kunne ha drømt om med denne filmen. Alt føles nå mer som en bonus, men det er klart det er spennende å se hvordan den tas imot, sier Joachim Rønning.

- Vi er i de beste hender, Weinstein er det beste selskapet til å distribuere europeisk film. De vi konkurrerer med har ti ganger vårt budsjett bare i markedsføring og sånn sett er det fantastisk at vi bare at har klart å komme hit og får en solid distribusjon, mener Espen Sandberg.

Det er en trimmet versjon av filmen som amerikanerne nå får se.

- Filmene her borte holder generelt et litt høyere tempo enn det de gjør hjemme, for å si det pent. Men Joachim og jeg har vært med på prosessen. Vi gleder oss til å se den engelske versjon i kveld. Det blir første gangen vi ser den sammen med et publikum, sier Sandberg.

Kon-Tiki vises for et invitert publikum på The Paris Theater i kveld, før den har premiere i New York og Los Angeles førstkommende fredag.

(NTB)