NOMINERT: Filmen om Thor Heyerdahl ekspedisjon på balsaflåt Kon-Tiki over Stillehavet er nominert til Satellite Awards. Vinnerne utropes 16. desember. Foto: Carl Christian Raabe / Nordisk Film Distribusjon AS
NOMINERT: Filmen om Thor Heyerdahl ekspedisjon på balsaflåt Kon-Tiki over Stillehavet er nominert til Satellite Awards. Vinnerne utropes 16. desember. Foto: Carl Christian Raabe / Nordisk Film Distribusjon ASVis mer

«Kon-Tiki» nominert til internasjonal filmpris

Men ikke som eneste nordiske film ...

(Dagbladet): Den norske storfilmen om Thor Heyerdahl, hans mannskap og deres ekspedisjon over Stillehavet har muligheten til å vinne to priser under Satellite Awards-utdelingen.

«Kon-Tiki» kjemper om den gjeve, internasjonale prisen mot åtte andre filmer i kategorien «Motion Picture, International Film», ifølge Hollywood Reporter.

Filmen er også nominert i kategorien for beste lyd, der den som eneste nordiske bidrag kjemper mot store, internasjonale filmer som «Prometheus», «Snow White & The Huntsman» og «Les Miserables».

Om det går nordmennenes vei blir først kjent under utdelinga, som finner sted i California 16. desember.

Mot Mads Mikkelsen Den norske filmen er imidlertid ikke eneste nordiske bidrag i den internasjonale klassen.

Danmark er også representert, med dramafilmen «En kongelig affære» som har Mads Mikkelsen i hovedrollen.

I likhet med «Kon-Tiki», fikk også den danske filmen terningkast fem av Dagbladets anmelder.

De andre nominerte i kategorien er franske «The Intouchables», østerrikske «Amour», belgiske «Our Children», koreanske «Pieta», rumenske «Beyond the Hill», kanadiske «War Witch» og italienske «Caesar Must Die».

I fjor var Finland eneste nordiske land nominert i kategorien med «Le Havre» - men måtte se seg slått av potugisiske «Mysteries of Lisbon».

31 priser Det er 17. gang Satellite Awards arrangeres av International Press Academy.

31 priser deles ut, både til tv-serier og filmer.

De ti filmene som er nominert til beste film er «Argo», «Silver Linings Playbook», «Beasts of the Southern Wild», «Les Miserables», «Skyfall», «Moonrise Kingdom», «The Sessions», «Lincoln», «Life of Pi» og «Zero Dark Thirty».

Oscar og USA-salg Det har vært mye godt nytt i det siste for regissørduoen bak «Kon-Tiki», Espen Sandberg og Joachim Rønning.

Med i overkant av 155 000 besøkende i åpningshelga, satte filmen ny publikumsrekord.

For en måned siden ble det kjent at rettighetene til filmen er solgt til Hollywood-giganten The Weinstein Company. Filmen er solgt til om lag 50 land totalt.

I september ble det også kjent at «Kon-Tiki» er Norges Oscar-kandidat. Filmen kjemper mot 70 andre for å bli én av de fem som ender opp med å bli nominert i kategorien «beste fremmedspråklige film».

Hvilke fem det blir, kunngjøres først 10. januar neste år.

- Vi har forventninger om en enda større mulighet til at vi nomineres nå. Det er det første vi har på dagsorden, sa produsent Åge Aaberge til Dagbladet etter at USA-salget ble kjent.