UTSATT USA-PREMIERE: «Kon-Tiki» blir ikke vist på amerikanske kinoer fra i dag av likevel. Premieren er nemlig utsatt til april. Foto: Carl Christian Raabe
UTSATT USA-PREMIERE: «Kon-Tiki» blir ikke vist på amerikanske kinoer fra i dag av likevel. Premieren er nemlig utsatt til april. Foto: Carl Christian RaabeVis mer

«Kon-Tiki»-premieren i USA utsatt

Skulle hatt premiere i kveld - to dager før Oscar-utdelinga.

(Dagbladet): Dersom alt hadde gått som planlagt, skulle «Kon-Tiki» hatt premiere i USA i dag.

Slik blir det imidlertid ikke.

Den storslåtte premieren, som altså var lagt til to dager før Oscar-utdelinga, er flyttet til 20. april.

- Vi har visst om dette i lenger tid, det er ikke noe hemmelig eller dramatisk ved det. Slike datoer flytter seg hele tiden, det gjelder i Norge også, sier lanseringsdirektør i Norsk Filminstitutt, Stine Helgeland, til Dagbladet.

Trengte mer tid I november ble det kjent at rettighetene til den norske storfilmen er solgt til den amerikanske filmkongen Harvey Weinstein.

Det er altså Weinsteins selskap, The Weinstein Company, som står for distribusjonen av «Kon-Tiki» på amerikansk jord.

- Hva er årsaken til at premieren flyttes?
  - Jeg tror de ville ha mer tid til markedsføring og promotering av filmen, men det er ikke noe vi legger oss bort i, sier Helgeland.

- Ikke noe å si 10. januar i år ble det kjent at «Kon-Tiki» er nominert i kategorien beste fremmedspråklige film. Utdelinga finner sted natt til mandag norsk tid, altså to dager etter den nå avlyste kinopremieren.

Helgeland, som også er leder av den norske Oscar-komiteen, tror ikke det har noe å si at «Kon-Tiki» ikke er tilgjengelig på det store lerretet for nysgjerrige amerikanere, dersom det skulle gå veien for den norske storfilmen.

- Det skjer ofte med filmer som vises under filmfestivalen i Cannes. Danske «Jakten», for eksempel, ble vist der i mai i fjor, men hadde ikke kinopremiere før mot jul. Vi har ikke fått noen indikasjoner på at dette er gjort for å skade filmen på noe vis. The Weinstein Company er kjent som en god distributør. De har investert mye penger i filmen, og jeg regner med at de legger opp til et godt løp.

Til stede i LA Regissør Espen Sandberg har tidligere fortalt Dagbladet at Oscar-nominasjonen betyr mye for filmen.

- Sammen med nominasjonen til Golden Globe betyr dette at filmen har fått de beste mulighetene på det amerikanske markedet noen film kan få. Golden Globe og Oscar er de to store filmfestene på amerikansk TV. «Kon-Tiki» får med dette en drahjelp vi bare kunne drømme om.

Sammen med filmens andre regissør, Joachim Rønning, samt manusforfatter, produsenter og skuespillere, er Sandberg til stede i Los Angeles for å overvære utdelinga.

Den 85. Oscar-utdelinga finner sted i Dolby Theatre (tidligere Kodak Theatre) i Hollywood.

MÅ VENTE: Jakob Oftebro, Agnes Kittelsen, Pål Sverre Valheim Hagen, Odd-Magnus Williamson og Anders Baasmo Christiansen får ikke se seg selv på det store lerretet i USA før i april. Foto: Thomas Rasmus skaug / Dagbladet
MÅ VENTE: Jakob Oftebro, Agnes Kittelsen, Pål Sverre Valheim Hagen, Odd-Magnus Williamson og Anders Baasmo Christiansen får ikke se seg selv på det store lerretet i USA før i april. Foto: Thomas Rasmus skaug / Dagbladet Vis mer