Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- «Kon-Tiki»-skaperne kunne gjort bedre research eller funnet på noe annet

Åsne Seierstad ble selv beskyldt for å gå for langt i beskrivelsen av bokhandleren i Kabul.

De siste dagene har det stormet rundt «Kon-Tiki»-filmen etter at datteren til flåtens nestkommanderende, Herman Watzinger, gikk ut i Aftenposten og sa hun reagerte sterkt på hvordan faren ble fremstilt.

Både regissørene og skuespiller Anders Baasmo Christiansen har vært klare på at de tok seg store kunstneriske friheter i framstillingen av Watzinger - fordi de trengte en rollefigur som kunne uttrykke skepsis overfor ideen om å la seg drive med vær og vind på Stillehavet med en primitiv flåte.

- Jeg skjønner begge sider i saken. Jeg skjønner filmskapernes behov for å lage en spillefilm som skal bergta, sier forfatter og journalist Åsne Seierstad, som selv ble beskyldt for å gå for langt i sin dramatisering av familielivet til afghanske Shah Mohammad i bestselgeren «Bokhandleren i Kabul».

Synd Seierstad og hennes forlag ble saksøkt av Mohammad og hans kone for å krenke privatlivets fred, men frikjent i lagmannsretten.

- Når filmskaperne lar Watzinger, som var ingeniør, smugle med seg ståltråd på flåten selv om ekspertene sier at slike vaiere ville kuttet trestokkene på flåten som en sag, er det synd. På dette punktet kunne de gjort bedre research eller funnet på noe annet, sier Seierstad til Dagbladet før «Kon-Tiki»-premieren på Operaen.

Hun påpeker at ingen er noen som kjenner den fulle og hele sannheten om hva som skjedde ombord på Kon-Tiki de 101 døgnene flåten brukte fra Perus vestkyst til den polynesiske øya Raroia i 1947.

Spesielle geografitimer - Det er ikke sikkert Thor Heyerdahls versjon er helt sann. Men kanskje burde filmskaperne brukt ham som «syndebukk», ikke Watzinger. Dette er vanskelig, sier Seierstad.

Hun har et spesielt forhold til Heyerdahl-familien og «Kon-Tiki»-historien. Thor Heyerdahls eldste sønn, Thor jr, var nemlig Åsne Seierstads klasseforstander på gymnaset på Lillehammer.

- Jeg har på en måte vokst opp med ham. Han reiste mye sammen med faren og gjorde våre geografi- og naturfagstimer til noe helt spesielt, minnes Seierstad.

Før hun entret Operaen, sa hun at hun håpet å bli bergtatt av filmen.

- Jeg håper ikke jeg blir sittende og lure på hva som stemmer og ikke, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media