«Kon-Tiki» til filmfestivalen i Toronto

Den norske storfilmen får internasjonal oppmerksomhet.

TIL UTLANDET: «Kon-Tiki» skal vises i kategorien som er forbeholdt filmer med bredt publikumspotensiale. Foto: Carl Christian Raabe/Nordisk Film
TIL UTLANDET: «Kon-Tiki» skal vises i kategorien som er forbeholdt filmer med bredt publikumspotensiale. Foto: Carl Christian Raabe/Nordisk Film Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Årets største norske film, «Kon-Tiki», er tatt ut til filmfestivalen i Toronto.

- En perfekt start for filmen internasjonalt, sier produsent Aage Aaberge i en pressemelding.

Bredt publikumspotensial Filmen skal vises i «Special Presentation»-seksjonen, noe som er forbeholdt store filmer med et bredt publikumspotensial.

Andre filmer som vises i samme kategori er blant annet Gwyneth Paltrow-filmen «Thanks for Sharing», Dustin Hoffmans regidebut «Quartet» og en dokumentar om tennissøstrene Serena og Venus Williams.

- Det kan bety mye for salg av filmen i USA at vi får denne festivalvisningen, sier Aaberge.

Toronto International Film Festival er en av verdens største publikumsfestivaler med over 300 filmer fra mer enn 60 land. Festivalen er også en av verdens viktigste arenaer for kjøp og salg av film.

Kvalitetsstempel - En «Special Presentation»-visning i Toronto er noe av det beste som kan skje for en stor, norsk film som skal ut på det internasjonale markedet, siden det er en av verdens største filmfestivaler. Det gir filmen mye oppmerksomhet og det å bli tatt ut til filmfestivalen i Toronto er i seg selv et kvalitetsstempel, sier Stine Oppegaard, fagleder for spillefilm utland i Norsk filminstitutt.

«Kon-Tiki» er en av de absolutt største filmsatsingene i Norge, og har et budsjett på nærmere hundre millioner kroner.

Det er ingen internasjonal konkurranse ved Toronto Film Festival, men alle filmene konkurrerer om publikumspris.

I tillegg deler den internasjonale filmkritikerorganisasjonen FIPRESCI ut en pris til beste film i blant annet «Special Presentation»-seksjonen og i Discovery-seksjonen.

Tidligere har norske storfilmer som «Hodejegerne» (2011), «Oslo, 31. august» (2011), «Max Manus» (2009) og «Uno» (2004) også blitt vist under Toronto-festivalen.

Stjernespekket «Kon-Tiki» har norsk premiere 24. august, men allerede ei uke tidligere har den førpremiere under Filmfestivalen i Haugesund.

Visningen i Toronto blir internasjonal premiere for filmen, som er regissert av Joachim Rønning og Espen Sandberg, som også står bak suksessen «Max Manus». 

«Kon-Tiki» får også en kongelig premiere i Den Norske Opera den 23. august.

Pål Sverre Hagen spiller hovedrollen som Thor Heyerdahl, mens Anges Kittelsen spiller hans første kone, Liv. Mannskapet på Kon-Tiki spilles av Odd-Magnus Williamson, Tobias Santelmann, Anders Baasmo Christiansen, Jakob Oftebro og Gustaf Skarsgård.

THOR: Pål Sverre Hagen har hovedrollen som Thor Heyerdahl. Foto: Carl Christian Raabe/Nordisk Film
THOR: Pål Sverre Hagen har hovedrollen som Thor Heyerdahl. Foto: Carl Christian Raabe/Nordisk Film Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer