Du leser nå Dagbladet Pluss

Anmeldelse og roman

Kona har en ny mann, og faren gjør det han kan for å sikre døtrene

Lykken er å stelle i hagen, for hovedpersonen i Agnar Lirhus nye roman. Men stemmer det egentlig?

TRØST: Agnar Lirhus’ nye roman handler om en mann som finner trøst i det håndfaste arbeidet med sanking og dyrking av mat. Foto: Oktober / Finn Ståle Felberg
TRØST: Agnar Lirhus’ nye roman handler om en mann som finner trøst i det håndfaste arbeidet med sanking og dyrking av mat. Foto: Oktober / Finn Ståle FelbergVis mer

Verden går til grunne. Flyktningkrise, klimakrise, og den stadige trusselen om kollaps i verdensøkonomien. Men med milde vintre, lengre somre, og en høst som nesten strekker seg frem til jul, blir det også mer tid til å sanke, fiske og dyrke grønnsaker i hagen. For den stedbundne boligeieren med et overkommelig huslån er ikke tilværelsen bare mørk, i alle fall så lenge man får dyrke sin matjord i fred.

Et samliv har gått i stykker, to døtre pendler med økende uro mellom foreldrene. Kona har en ny mann, og faren gjør det han kan for å sikre døtrene og seg selv et solid forråd av blant annet hummersupper, kantareller og hylleblomstsaft.

Truende varsel

For hovedpersonen i Agnar Lirhus’ «Liten kokebok» finnes trøsten i det nære og håndfaste arbeidet som utgjør sanking og tilbredning av mat. Allerede fra første setning møter vi en mann som gjør det han kan med hendene, som lever et konkret liv: «Hendene er svarte av jord.» Mennesket forstås som en kropp i verden, som spiser, sover og som skal råtne som alt annet organisk avfall rundt oss, enten kroppen oppleves som avgrenset eller ikke: «Han tenker ofte at det er mye luft mellom verden og ham, men på røntengbilder har lungene form av rotkroner. Hjernen ligner en jordknoll og tarmene meitemark. Han er redd for at han oppfatter alt feil vei.»

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED*

PRØVEPERIODE

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED* 1 kr per 1 måned. 0,03 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/måned) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 99,-/måned)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.