TRØST: Agnar Lirhus’ nye roman handler om en mann som finner trøst i det håndfaste arbeidet med sanking og dyrking av mat. Foto: Oktober / Finn Ståle Felberg
TRØST: Agnar Lirhus’ nye roman handler om en mann som finner trøst i det håndfaste arbeidet med sanking og dyrking av mat. Foto: Oktober / Finn Ståle FelbergVis mer

Anmeldelse og roman

Kona har en ny mann, og faren gjør det han kan for å sikre døtrene

Lykken er å stelle i hagen, for hovedpersonen i Agnar Lirhus nye roman. Men stemmer det egentlig?

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Verden går til grunne. Flyktningkrise, klimakrise, og den stadige trusselen om kollaps i verdensøkonomien. Men med milde vintre, lengre somre, og en høst som nesten strekker seg frem til jul, blir det også mer tid til å sanke, fiske og dyrke grønnsaker i hagen. For den stedbundne boligeieren med et overkommelig huslån er ikke tilværelsen bare mørk, i alle fall så lenge man får dyrke sin matjord i fred.

Et samliv har gått i stykker, to døtre pendler med økende uro mellom foreldrene. Kona har en ny mann, og faren gjør det han kan for å sikre døtrene og seg selv et solid forråd av blant annet hummersupper, kantareller og hylleblomstsaft.

Truende varsel

For hovedpersonen i Agnar Lirhus’ «Liten kokebok» finnes trøsten i det nære og håndfaste arbeidet som utgjør sanking og tilbredning av mat. Allerede fra første setning møter vi en mann som gjør det han kan med hendene, som lever et konkret liv: «Hendene er svarte av jord.» Mennesket forstås som en kropp i verden, som spiser, sover og som skal råtne som alt annet organisk avfall rundt oss, enten kroppen oppleves som avgrenset eller ikke: «Han tenker ofte at det er mye luft mellom verden og ham, men på røntengbilder har lungene form av rotkroner. Hjernen ligner en jordknoll og tarmene meitemark. Han er redd for at han oppfatter alt feil vei.»

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn