GRØNN FOR  ... Klamydia og gul for herpes. Slik kan det bli hvis kondomene blir utviklet videre. Foto: NTB Scanpix
GRØNN FOR ... Klamydia og gul for herpes. Slik kan det bli hvis kondomene blir utviklet videre. Foto: NTB ScanpixVis mer

- Kondomene skifter farge når bæreren har klamydia

Ungdomsskoleelever vant pris for konseptet.

(Dagbladet): En kondom som blir grønn hvis man har klamydia - høres det ut som en god idé?

Det syntes juryen på Teen Tech, som ga fire ungdomsskoleelever hovedprisen innen helseteknologi for konseptet med kondomer som skifter farge etter hva slags kjønnssykdom man har. Saken er tidligere omtalt av blant andre Daily Mail og Side2.

På idéstadiet Vinnerne heter Daanyaal Ali (14), Muaz Nawaz (13) og Chirag Shah (14) fra Isaac Newton Academy i Illford. Kondomene er fortsatt på idéstadiet, men ungdommene håper å få virkeliggjort dem.

- Vi ville lage noe som gjør det sikrere enn noen sinne å oppdage kjønnssykdommer, så folk kan gjøre noe med det uten de invaderende prosedyrene hos legen, sier Ali, som forteller at det også skal bidra til at det skal være lett å være ansvarlig.

Hårnål som skifter farge Oppfinnelsen fikk navnet S.T.EYE, etter det engelske ordet for seksuelt overførbar sykdom, Sexually transmitted infection (STI). De andre ideene som kom til finalen, er hårnåla som automatisk skifter farge etter hva man har på seg og en app som regner ut verdien i penger av husarbeid, for å hjelpe unge med å argumentere for høyere ukelønn.

Prisen er på  £1000 (ca 12 000 kroner). Teen Tech Awards ble grunnlagt i 2008, av blant annet Maggie Phiblin for å fremme vitenskap, ingeniørkunst og teknologi blant tenåringer.