TALEN: Konfirmasjonstalen skal handle om alt det fine du har i deg og alt du kan få til, skriver kronikkforfatteren. Foto: Actis
TALEN: Konfirmasjonstalen skal handle om alt det fine du har i deg og alt du kan få til, skriver kronikkforfatteren. Foto: ActisVis mer

Konfirmasjonstalen du ikke får høre

Jeg er bekymret for det rommet du blir gitt - at det kan bli for smalt for deg og i for stor grad definert av andre.

Kommentar

Kjære konfirmant.

Dette er en den konfirmasjonstalen du ikke får høre. Din festtale skal være en om framtidstro, mens denne handler om bekymring.

Dere skal møte så mye. Vi lever i ei tid da krig og konflikt er nærmere oss enn på lenge, der terror er en reell trussel også her i vår fredelige oase på jord. Klimautfordringene er her allerede og gjør at den vinteren du kjente som liten kanskje vil være borte når du blir voksen. Du blir stor i ei tid med mye usikkerhet og uro.

Jeg er bekymret for det rommet du blir gitt - at det kan bli for smalt for deg og i for stor grad definert av andre. De kjønnsrollene vi ser nå, der små gutter skal være superhelter og små jenter prinsesser, gir sterke føringer. Hva gjør det med en generasjon å få kjønnsdelte bibler, god natt-historier og pottetreningsbøker? Når alt er oppdelt i rosa og blå tilværelser, blir rommet for hvordan man kan være og hva man kan gjøre, fort for trangt.

Du og dine medkonfirmanter møter et voldsomt press om å være flinke til alt. Dere skal lykkes på skolen og være gode i idrett. Vi snakker om «Generasjon flink» som om det er en kompliment. Men betegnelsen er også med på å øke presset. Skyggesiden av «Generasjon flink» ser vi gjennom ungdom som strever med psykisk helse, sliter med spiseforstyrrelser eller jakter på en snarvei til drømmekroppen gjennom doping.

Den store oppmerksomheten rundt vellykkethet skaper også større skiller mot dem som ikke er en del av dette og som faller utenfor på flere vis. Mange synes foreldremaset om innetider og lekselesing er slitsomt, men det finnes også ungdom som skulle ønske mamma og pappa brydde seg nok til å si fra om lekser og stille krav om å komme hjem til kvelds.

En del av det å være ung er å prøve ut nye ting, teste grenser og ta dårlige valg. Og av og til snuble skikkelig. Det har de fleste av oss vært gjennom. Det er sånn vi lærer. Men jeg er bekymret for at et øyeblikk med dårlig dømmekraft skal gjøre at det skjer noe med deg som skader deg, som forandrer deg og tar fra deg muligheter til å få det livet du ønsker deg.

Jeg jobber med rus og kjenner godt tallene som viser at mens nordmenn flest drikker mer alkohol enn før, drikker norsk ungdom mindre enn før. Det å røyke marihuana eller hasj er heller ikke en vanlig del av ungdomstida for det store flertallet, selv om det av og til kan se slik ut i mediene.

Men jeg vet også at det er utrolig lett for unge å få tak i alkohol. Debutalderen for å drikke i Norge er i snitt 15 år. Kontrollen i butikkene er for dårlig. Organisasjonen Juventes årlige testkjøp med 13-14-åringer viser at de «lykkes» i over 30 prosent av forsøkene. Fenomenet med sprittaxier sprer seg fra Oslo og utover landet. Forskningen viser at unge som drikker er mer utsatt for å havne i dårlige situasjoner enn eldre. Vold, seksuelle overgrep og voldtekt skjer lettere når unge drikker. Den vanligste voldtektsforbryteren er en du kjenner, en du har flørta med og som framstår som en topp fyr tidlig på kvelden. Jeg er så redd for at du skal møte den fyren på en fest.

Den rasjonelle delen av meg sier at hasjutløst psykose og schizofreni er svært sjelden, og at det går bra med de aller fleste som prøver hasj - blant annet fordi de fleste slutter etter få forsøk. Men jeg er redd for at du skal prøve og at det viser seg at akkurat du er en av dem som får psykose av det. De færreste av oss vet om vi har den biologiske sårbarheten for dette.

Risikoen for psykose er der og er nå så høy ved hasjbruk, at en rekke internasjonale forskere har slått alarm og advarer mot bruk. Andre typer piller og pulver som kan bestilles på nett, som du ikke aner hva er, kan være veldig sterke og veldig farlige. Norge har for eksempel den brutale verdensrekorden i dødsfall på partydopet PMMA, med over 30 døde unge mennesker.

At sånne ting kan skje, er en fremmed tanke her du står festkledd og flott i dag. Men de 30 som dopet seg til døde var også en gang 14 år. De har hatt konfirmasjonsfest og hørt taler om hvor søte og morsomme de var da de var små og om familiens håp for framtida deres. Ingen av de talene handlet om farlige piller. Og det skal ikke konfirmasjonstaler inneholde heller.

Den gode konfirmasjonstalen skal handle om håp og muligheter. For det er jo en verden med store muligheter som venter deg. Om du tør å ta dem i bruk.

Talen skal handle om alt de fine du har i deg og alt du kan få til. Og kanskje går det an å legge til noen ord om mot, om mot til å være der for andre og om det å tørre å ta sine egne valg.

Vår voksne uro skal du slippe å bære på. Men vi skal gjøre vårt for å hjelpe deg på den veien du skal gå. Vi skal være der når det trengs. Litt som i diktet «Dotter» av Anna Skeide:

Trør du glad over grasbakken

lett som ei hind

går eg lykkeleg bort

under nattsvale tre -

men driv du mot skuggen

med frostblått blikk,

då skal vi følgjast åt heim

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.