Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Lisensjakt på ulv

Konflikt-dempende? For hvem?

Politikerne har funnet en paragraf i naturmangfoldloven som de mer eller mindre kan definere innholdet i selv. Så nå blir det jakt på ulv.

TO GJENSTÅR: Fire av de seks ulvene i Letjennareviret i Elverum i Hedmark, et par og to årsvalper, ble skutt på årets første dag, som også var første dag av lisensjakten. Foto: Statens Naturoppsyn / NTB scanpix
TO GJENSTÅR: Fire av de seks ulvene i Letjennareviret i Elverum i Hedmark, et par og to årsvalper, ble skutt på årets første dag, som også var første dag av lisensjakten. Foto: Statens Naturoppsyn / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Jakten på ulvene i Letjennareviret er i gang. Nok en gang har klima- og miljøminister Elvestuen funnet et smutthull i Naturmangfoldloven for å tilfredsstille samarbeidspartnere i regjeringen, hylekoret på Stortinget som kappes om å bruke sterke adjektiver på hvor forferdelig det er å ha ulven i skogen rundt der man bor og ikke minst jegere og skogsbaronene.

Den skandinaviske ulvebestanden er på retur. Høy innavlsgrad, relativt få individer, uoversiktlig illegal jakt og særnorske høye lisensjaktkvoter er noen forklaringer

Naturmangfoldloven er ganske streng på at man ikke skal skyte fredete rovdyr såframt de ikke utgjør noen fare for husdyr. Men politikerne har funnet en paragraf de mer eller mindre kan definere innholdet i selv.

Paragraf 18 C lyder som følger:

TROMS: Ragnar Elvehøy trodde ikke sine egne øyne da han kjørte langs E6 klokken fem på morgenen. Video: Ragnar Elvehøy. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

… for å ivareta allmenne helse- og sikkerhetshensyn eller andre offentlige interesser av vesentlig betydning.

Tidligere klima- og miljøminister Vidar Helgesen var den første som begrunnet uttaket av Julussa- og Osdalsreviret med «andre offentlige interesser av vesentlig grad»

Ola Elvestuen har overtatt stafettpinnen og satt lista enda lavere. Nå er det frykt og «vedvarende konflikt» som gjelder. Han er i ferd med å innføre et forvaltningsregime der ulverevir skal gå på omgang.

Følger man medias dekning av ulv og hører politikernes krisemaksimering, kan man fort villedes dit hen at det er bygd mot by i ulvekonflikten. Det framstilles som at det er helt uutholdelig å bo i områder der det er ulv.

Dette er jo et godt stykke fra sannheten. Svært mange på bygda i ulvesonen lever svært greit med ulv. De går på ski, overnatter ute og de fleste jegere jakter uten at de ønsker at ulven skal fjernes.

Noen føler sågar at ulven beriker deres naturopplevelser.

FELT ETTER VEDTAK: 20. november ble to ulver felt i Rendalen etter vedtak fra Miljødirektoratet. Video: Statens Naturoppsyn / Miljødirektoratet Vis mer

De sistnevnte interessegruppene er også en del av konflikten, men de er ikke så høylytte og blir ignorert av både media og politikerne.

Så Ola Elvestuen: Lisensjakt på ulv i en marginal ulvestamme er langt fra konfliktdempende.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media