Dagbladet avslører:

Konflikt i «Megahit»-kulissene

Sandra Lyng ble ikke ble kreditert for å ha vært med på å skrive «Når julefreden senker seg». Dagbladet kan nå avsløre den hittil ukjente konflikten, som startet før seieren var i boks.

KAMP OM RETTIGHETER: Truls Svendsen og Charlotte Smith vant musikkonkurransen med «Når julefreden senker seg». Under publiseringen var det to låtskrivere som ikke ble kreditert. Video: TV 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag 18. desember vant Truls Svendsen og samboer Charlotte Smith «Norges nye megahit» med sangen «Når julefreden senker seg».

Nå kan Dagbladet avsløre en hittil ukjent konflikt i kulissene, som startet før seieren var i boks.

Sandra Lyng var nemlig ikke rettmessig kreditert som låtskriver på «Når julefreden senker seg», da den hadde TV-premiere og ble gjort tilgjengelig på strømmetjenestene den 11. desember.

«Norges nye megahit»-mentor Daniel Kvammen har i kjølvannet av låtskriverprosessen blitt beskyldt for å unnlate å kreditere alle låtskriverne, av personer med kjennskap til saken.

Gammel låt

I TV 2s originale programkonsept skal kjendiser delta for å lage den største hitlåta.

Kjendisene har ingen tidligere erfaring med musikk, og lager låtene i samarbeid med mentorer. Blant disse er navn som Daniel Kvammen, Christine Dancke og Myra.

Deltakerne samarbeider med en ny mentor hver uke. Da Truls Svendsen kom inn som utfordrer i konkurransen i program nummer tre, ble han satt til å samarbeide med Daniel Kvammen.

Kvammen har de siste årene gjort seg bemerket som musiker med flere nominasjoner til både Spellemannpris og P3 Gull.

Vanligvis har låtene deltakerne opptrer med, blitt skrevet og spilt inn fortløpende i uka før programmet går på lufta. Men ikke denne gangen.

Da låtskriverprosessen i studio ikke gikk som håpet, skal Daniel Kvammen ifølge Dagbladets opplysninger ha introdusert ei demolåt han hadde vært med på å skrive et år tidligere.

Dette skal ha blitt gjort uten å opplyse Truls Svendsen, Charlotte Smith eller produsenten Anders Nilsen – som alle bidro til den ferdige låta slik TV-seerne kjenner den – om at demoversjonen var skrevet sammen med to andre: Sandra Lyng og Preben Sælid Andersen.

Til topps

«Når julefreden senker seg» fikk mye oppmerksomhet i media da den 14. desember gikk til topps på Spotifys norske hitliste.

I en pressemelding gratulerte TV 2 Daniel Kvammen som eneste låtskriver.

Ifølge Dagbladets opplysninger var overraskelsen særlig stor hos Sandra Lyng, da hun oppdaget hvilken låt det var snakk om.

For dette var en versjon av demoen hun hadde skrevet med Daniel Kvammen i 2020. Og det uten at hun var blitt kontaktet eller kreditert.

UKREDITERT: Sandra Lyng ble ikke kreditert da «Når julefreden senker seg» hadde premiere på TV 2. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
UKREDITERT: Sandra Lyng ble ikke kreditert da «Når julefreden senker seg» hadde premiere på TV 2. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Tre dager etter at låta var ute, ble Lyng kreditert som låtskriver sammen med Preben Sælid Andersen, av utgiver Sony Music, på Spotify.

Sandra Lyng er imidlertid ikke kreditert som låtskriver av låta hos opphavsrettighetsorganisasjonen Tono.

Preben Sælid Andersen er låtskriver, og bandmedlem i blant annet Death By Unga Bunga og Hajk.

FRAVÆRENDE: Sandra Lyngs navn dukket ikke opp i rulleteksten etter finalen. Foto: Dagbladet
FRAVÆRENDE: Sandra Lyngs navn dukket ikke opp i rulleteksten etter finalen. Foto: Dagbladet Vis mer

- Misforståelser

Dagbladet er kjent med at mangelen på kreditering har skapt sterke reaksjoner i kretsen rundt de involverte.

I prosessen som ledet opp til at Sony Music måtte «etterregistrere» to ekstra låtskrivere, har Kvammen blitt beskyldt for å unnlate å kreditere de to andre for jobben de hadde gjort.

Daniel Kvammen er forelagt alle opplysningene i saken, og forteller til Dagbladet at det var den raske arbeidsprosessen som førte til at Lyng ikke ble nevnt som låtskriver.

- Det var en veldig rask prosess rundt innspillingen av låta, som førte til noen misforståelser. Jeg har selvsagt tatt ansvar for å rydde opp i disse, og vi løste det raskt. Det har bare være veldig stas å få dele denne opplevelsen med Sandra, og selvsagt Preben, som er min aller nærmeste skrivepartner, sier Kvammen til Dagbladet.

Dagbladet har ikke fått svar fra Daniel Kvammen på spørsmålet om hva slags misforståelser som oppsto.

BESKYLDT: Daniel Kvammen sier til Dagbladet at det oppsto misforståelser da «Når julefreden senker seg» skulle krediteres. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
BESKYLDT: Daniel Kvammen sier til Dagbladet at det oppsto misforståelser da «Når julefreden senker seg» skulle krediteres. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

- Kreditering er nå i orden

Pressesjef i TV 2, Jan-Petter Dahl, sier til Dagbladet at de mottok ufullstendig informasjon om hvem som hadde skrevet låta.

- I forbindelse med produksjonen av «Når julefreden har senket seg» ble det tatt utgangspunkt i materiale som hadde «ligget i skuffen» i et års tid. Vi har ikke regler i konseptet som sier at dette er ulovlig. Når det gjelder hvem som skulle krediteres for låta, fikk vi ufullstendig informasjon rundt dette, sier han til Dagbladet.

- Men alt rundt kreditering er nå i orden, slik at også Sandra nå har fått sin rettmessige og fortjente del av denne suksessen, sier Dahl.

UVITENDE: Truls Svendsen visste ingenting om konflikten før etter at han hadde framført låta på TV 2. Foto: Marit Hommedal / NTB
UVITENDE: Truls Svendsen visste ingenting om konflikten før etter at han hadde framført låta på TV 2. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer

Truls Svendsen forteller til Dagbladet at han ikke visste noe om situasjonen før etter at han hadde framført låta.

- At det var misforståelser rundt hvem som hadde skrevet låta, fikk jeg først vite søndagen etter vi hadde sunget den første gang. Og så vidt jeg forsto, ordnet de heldigvis opp i det med en gang, sier Svendsen til Dagbladet.

Sandra Lyng ønsker ikke å kommentere saken, og Sony Music har ikke svart på Dagbladets henvendelser. Preben Sælid Andersen sier til Dagbladet at han føler seg godt ivaretatt i saken.

- Det er en alvorlig ting

Da Dagbladet søndag 19. desember var i kontakt med Tono, som forvalter lydfestings- og framføringsrettigheter for musikkverk i Norge, var Sandra Lyng fremdeles ikke oppført som rettighetshaver hos dem.

- Tono er et samvirke hvor de fleste norske låtskrivere er medlemmer. Når en sang blir skrevet, skal den registreres hos oss. Da vet vi hvem som har opphavsrettigheter i sangen og skal tjene penger på den. Hos Tono er Anders Nilsen, Preben Sælid Andersen og Daniel Kvammen registrert som låtskrivere på låta, sier Tonos kommunikasjonssjef Willy Martinsen til Dagbladet.

Martinsen sier det hender låtskrivere blir registrert på forskjellige tidspunkter, men påpeker at Tono er hoveddatabasen for rettighetshavere av norske musikkverk, og at informasjonen som oppgis, bør være korrekt.

- Å registrere en låt hos Tono er som å levere en selvangivelse. Det er en alvorlig ting. Dette handler om fordeling av penger, sier Martinsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer