Konformt om dissens

Konvensjonell, men solid oversikt over aktuell norsk debatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Aftenpostens debattredaktør, Knut Olav Åmås, har i årevis stått bak en rekke sentrale ordskifter i norsk debatt. Åmås\' styrke har vært å trekke i trådene, spinne nettverk, tabloidisere akademiske artikler. Her er hans kvaliteter ubestridte. Som skribent har nivået vært noe mer varierende. Derfor er det med en rikelig porsjon forventning man går til en tekst av Åmås som nettopp handler om det han har vært best på.

Norge mer konformt?

Resultatet er ujevnt. Et av hovedpoengene er at det er mindre plass for dissens i Norge nå enn tidligere (når var det?). Vårt land blir altså mer og mer konformt. Dette postulatet belegger ikke Åmås så godt som han belegger motsatt konklusjon, som et ledd i å nyansere: «Aldri har det vært lettere å komme til orde med avvikende meninger, og aldri har det vært lettere å korrigere ortodoksi og dogmatisme». Det er riktignok den kontræres oppgave å innta overraskende standpunkter, men det overbeviser ikke helt når argumentrekka peker i andre retninger. Eller når postulatene ikke blir argumentert tilstrekkelig for. Åmås har til slutt en liste over norske konformister og dissidenter. Ytterpunktene i norsk partipolitikk, Carl I. Hagen og Kristin Halvorsen, er angivelig blant de konforme. Hvis det er riktig, hva skal man da kalle sentrum? Er statsminister Jens Stoltenberg vår mest opprørske politiker?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer