Konfrontasjon med far

Det er ikke bare Esben Esther Pirelli Benestad som får kjørt seg i sønnen Evens dokumentar om faren - mann og kvinne i ett. Også publikum kan få tarmslyng av dette utleverende portrettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Even Benestad nærmest tvinger på oss sin turbulente familiehistorie og sitt bilde av sin far, småbylegen Esben Benestad og transvestitten Esther Pirelli - eller «transepersonen», som Esben Esther foretrekker å kalle seg. Han gjør det så knapt en sjel kan forholde seg likegyldig. Det er modig gjort av sønnen å framføre denne konfrontasjonen med hele sin personlige historie. Og det står tilsvarende respekt av Esben Esther, som ser seg selv framstilt som «den inkarnerte egoisme», i egne ord.

Tett og direkte

Bildet av en idyllisk sørlandsby i skarpe farger med surrealismens skjær over seg setter treffende tonen for dette uvanlige, ærlige dokumentet, hvorpå regissøren går over i svart-hvitt og lar oss møte kvinnen Esben Esther skilte seg fra, søsteren og Pirelli Benestads nå mangeårige kone, sexologen Elsa Almås. Formen er direkte, tett og bidrar til et vedvarende engasjement. Vi ser Esben Esther på jobb, hjemme, i kjolebutikker, i forvandlingsprosessen fra et kjønn til et annet. En gang lanserte noen forslaget om erstatte «hun» og «han» med felleskjønnet «hin». Skulle det noen gang betimelig brukes, måtte det være her. Utgangspunktet er nå en han, og vi hører ham snakke om sin ensomhet, sine følelser, sin sårhet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer