Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Konfronterte kjent norsk artist som skrøt på seg sex: - I ettertid tenker jeg mest på det som en kompliment

Kvinnelige musikkjournalister med ulike erfaringer.

SKREV OM MUSIKK: Beate Nossum var journalist og redaktør i en årrekke før hun gikk inn i PR-bransjen og byråer som Geelmuyden Kiese og First House. Nå driver hun PR-byrået Footprint. Foto: Halvor Solhjem Njerve / Dagbladet
SKREV OM MUSIKK: Beate Nossum var journalist og redaktør i en årrekke før hun gikk inn i PR-bransjen og byråer som Geelmuyden Kiese og First House. Nå driver hun PR-byrået Footprint. Foto: Halvor Solhjem Njerve / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kvinnelige musikkjournalister har den siste uka fortalt om sine erfaringer med seksuell trakassering i intervjusituasjoner med mannlige musikere.

Blant intervju-historiene finner man både invitasjoner til sex og artister som har lagt hånda si på låret til journalisten.

Men var det verre eller bedre før?

Tidligere musikkjournalist i blant annet Nye Takter og Dagbladet på 90-tallet, Beate Nossum (46), forteller at det var lite av det overnevnte for hennes vedkommende.

Lemmy kledde av seg mens jeg snakket med ham. Men det hadde mer med inntak av dop og whisky, enn med meg, å gjøre. Den eneste tilnærmingen han gjorde var å åpne vinduene på vidt gap. Rockebransjen er ikke for pyser. Man må være forberedt på at de man møter ikke her helt ni til fire.

Sexskryt Selv om hun ikke har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet i intervjusituasjoner, har det vært episoder hvor sex har blitt et tema.

- Det var en kjent norsk artist som skrøt på byen av å ha ligget med meg. Det var jo ikke helt greit, så jeg konfronterte vedkommende. I ettertid tenker jeg mest på det som en kompliment, sier Nossum.

GJORT MANGE ARTISTINTERVJUER: Kristin Winsents. Foto BRUN/AGNETE Dagbladet
GJORT MANGE ARTISTINTERVJUER: Kristin Winsents. Foto BRUN/AGNETE Dagbladet Vis mer

Den tidligere journalisten og redaktøren skrev om musikk i et helt tiår og intervjuet mange mannlige artister før hun startet i PR-bransjen.

- Jeg gjorde det første intervjuet i Norge med Oasis da jeg var journalist i Nye Takter. Det var samme uka som de nådde toppen av listene i England. Bandet var på forsiden av NME med den legendariske tittelen «Nothing compares to glue», der de åpent brettet ut om sine erfaringer med sniffingens fortreffeligheter. Jeg var relativt fersk og ble så nervøs så jeg klarte å innlede intervjuet med å begynne å stamme av alle ting. Jeg vet ikke hva de hadde fått i seg, men brødrene Gallagher brukte 20 minutter av intervju-tiden med å forsøke å komme over latterkicket, deretter fikk jeg 10 fantastiske minutter. Det ble et bra intervju, sikkert fordi de hadde så dårlig samvittighet, sier Nossum.

- Full skjerpings Det er uansett viktig å si ifra hvis uønskede episoder oppstår, sier Nossum.

- På bakgrunn av det de sier ser det ut som norsk musikkbransje har hatt et skikkelig backlash. Sånn kan det ikke være. Supert at jentene sier fra. Trakassering er helt uakseptabelt. Her er det full skjerpings på gutta. 

Hege Duckert er nå kulturredaktør i NRK, men har mange år bak seg som kulturjournalist - blant annet i Dagbladet.

- Som ung kvinnelig musikkjournalist på 1980-tallet opplevde jeg noen ganger at det var vanskelig å bli tatt på alvor og jeg er forbauset over at det ikke virker som det har bedret seg, sier hun.

- Må ta grep Duckert sier nå at hun opplevde bransjen som mer uformell før enn nå.

- Situasjoner jeg opplevde som krevende kunne oppstå under intervjuer, etter konserter og på festivaler; i settinger som var lite formelle. Nå er det en større og mer regulert industri. Det er trist at ikke bransjen selv klarer å strukturere det. Det er viktig for musikkbransjen at det finnes kvinnelige og mannlige journalister, og de må ta grep for å sørge for at det fortsetter sånn, sier Duckert og fortsetter:

- Mange band består av unge gutter med lav utdannelse som plutselig har fått verden i fanget. Du skal ha ganske sterk ryggrad for å tåle at fansen forguder deg, og ikke la det forstyrre ditt syn på andre mennesker. Men alle band har profesjonelle støttespillere som kan sørge for gode arbeidsforhold for journalister.

Har avbrutt intervjuer Mange musikkinteresserte nordmann har nok også fått med seg Kristin Winsents i NRKs musikkjournalistikk de siste to tiårene. 

OPPLEVDE Å IKKE BLI TATT PÅ ALVOR:  Nåværende kulturredaktør i NRK Hege Duckert. FOTO: KARSTEN WIIK
OPPLEVDE Å IKKE BLI TATT PÅ ALVOR: Nåværende kulturredaktør i NRK Hege Duckert. FOTO: KARSTEN WIIK Vis mer

- Jeg har gjort et enormt antall artistintervjuer gjennom mesteparten av 90- og 2000-tallet, og kan ikke si at jeg har følt meg seksuelt trakassert av noen av artistene jeg har pratet med. Jeg har avbrutt intervjuer med en håndfull artister som helt klart ikke var motivert for å bli intervjuet og svare på spørsmål, og dermed kastet bort tiden min. Jeg har ikke fått inntrykk av at det da handler om at jeg er dame - men at de er drittlei av å gjøre presse. Det er da også ytterst få ganger det har hendt, og da har de som regel unnskyldt seg når jeg har gitt beskjed om at det er uinteressant for meg med enstavelsesord på radio, sier hun.

- Hva synes du at andre kvinner nå deler sine erfaringer om emnet?

- Man skal selvfølgelig gi beskjed dersom man blir trakassert på jobben, og å bli konfrontert med det direkte kan sikkert være en wake up-call for artister som er omgitt av ja-mennesker som ikke slår ned på uakseptabel oppførsel. Det er viktig og lurt å si fra der og da, til den det gjelder og apparatet rundt. Og dersom man vil bruke navngitte eksempler journalistisk, synes jeg at den eller de det gjelder skal ha mulighet til tilsvar, sier Winsents.

MUSIKKJOURNALIST: Alyssa Nilsen tok sist uke bladet fra munnen og fortalte om seksuell trakassering i intervjusituasjoner med artister. Det involverte både seksuelle forslag og mer fysiske ting som å legge hånden på låret hennes under intervju. Foto: Privat
MUSIKKJOURNALIST: Alyssa Nilsen tok sist uke bladet fra munnen og fortalte om seksuell trakassering i intervjusituasjoner med artister. Det involverte både seksuelle forslag og mer fysiske ting som å legge hånden på låret hennes under intervju. Foto: Privat Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!