Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kong Alkohol

Når ble det litt for mye?

Moro: Øl er gøy og kultur og symbolikk. Men akk så problematisk. Foto: Scanpix
Moro: Øl er gøy og kultur og symbolikk. Men akk så problematisk. Foto: Scanpix Vis mer
Meninger

Alkoholen har fulgt oss lenge. Ifølge vikingtidas gulatinglov kunne du risikere å bli tatt ifra gården og sendt ut av landet om du ikke brygget til jul.

Og den har sterk symbolsk verdi i vår kultur. Ei flaske litt dårlig vin kan koste rundt en hundrelapp på vinmonopolet. For den samme summen får du ei flaske dyr sjampo. Ingen ville finne på å gi bort en sjampoflaske på en femtiårsdag.

Dessuten er rus gøy. Det er en grunn til at vi betaler gode penger vi kunne brukt på noe annet, drikker de vonde drinkene kompisen vår har funnet på, og, ikke minst, utsetter oss for bakrusen dagen etter. Det er fordi det er moro. Å drikke sammen er sosialt. Når man drikker sammen er man liksom i en situasjon der vanlige regler ikke gjelder.

Vi er utenfor normal tid. Alle er enige om at ting som skjer eller som blir sagt her har andre regler for hva som er akseptabelt. En festkveld er litt som en russetid i miniatyr. Det er plutselig lov å være fjollete. Reglene tøyes. Et velkomment pusterom i en litt grå hverdag.

Vi har alle sett denne skikken vi har med at man stikker innom en kompis eller venninne med ei flaske eller to når livet går trått. Det regnes som omsorg.

Vennen din er blitt dumpa av dama og sitter hjemme på sofaen. Du drar ham med ut på pub eller hjem til deg for et skikkelig fylleslag. Hverdagen er blitt ekstra grå, så det arrangeres ekstra alkohol-friminutt.

I seg selv er ikke dette problematisk heller. Å drikke sammen i harde tider bekrefter at du har støtte hos de rundt deg. Det er et slags signal om at alle til stede vet at noe kjipt har skjedd og bryr seg. Denne drikkinga fungerer som sosialt lim. Men det er også her problemet starter å dukke opp.

For det ekstra alkoholfriminuttet fra vonde følelser setter en skummel presedens. Det kan hende det blir litt vel vanlig å fikse vonde tider med en øl eller tre:

Fra den ene pubturen med vennene når du har mistet jobben er det lett at det blir en til med de andre kompisene. Og kanskje et glass eller to hjemme etter jobb, nå som huset er tomt ...

Du kjøper en vinkartong eller en whiskyflaske, og siden den nå engang er der blir det noen dager på rad.

For unge er det en ekstra risiko for at ting sklir ut, siden singellivet og livet uten barn gjør at det ikke er noen sosiale ting som holder deg tilbake. Det er ikke så lett å gå på onsdagsfylla om det er en fireåring i huset eller du skal ha kinokveld med kjæresten, for å si det sånn.

Studenter som ikke skal opp til fast tid hver morgen eller arbeidsledige har heller ikke den samme kontrollen fra omverdenen av hvordan drikkinga foregår. Det er liksom «greit» at single unge mennesker drikker mer og tettere enn folk med mer ansvar.

Det er også helt naturlig at folk som har personlige vansker tar en ekstra bytur med kompisene. Og de «nye» ansvarsfrie folkene uten barn slipper ikke unna de heller, pensjonistene altså. Som jo fortjener å kose seg litt etter et langt arbeidsliv.

Det er i denne gråsonen mellom sosialt lim, lett hedonisme hos studenter og eldre, og problemdrikking at vi må se litt etter. Og så kan man kanskje stikke innom den dumpa kompisen med en pizza og en halvkilo smågodt i stedet for den sixpacken. Og invitere bestemor på kino.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media