Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Svenska Akademien

Kong Carl Gustaf endrer vedtektene

Forsøker å rydde opp i kaoset.

TAR GREP: Kong Carl Gustaf endrer vedtektene i Svenska Akademien og forsøker å rydde i kaoset. Foto: AP / NTB scanpix
TAR GREP: Kong Carl Gustaf endrer vedtektene i Svenska Akademien og forsøker å rydde i kaoset. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kong Carl Gustaf har endret vedtektene i Svenska Akademien og åpner nå for at medlemmene etter eget ønske kan få trekke seg fra institusjonen.

Svenska Akademien, som blant annet deler ut nobelprisen i litteratur, står midt oppe i en krise knyttet til omfattende anklager om overgrep, begått av en såkalt svensk kulturprofil.

Bråk og virvar

Den mannlige kulturprofilen, som er gift med et av Akademiens medlemmer, anklages også for å ha lekket prisvinnere til pressen.

Mannens kone har trukket seg fra Akademien, og det samme har tre andre medlemmer, samt institusjonens faste sekretær Sara Danius.

- Det er et utgangspunkt i svensk og internasjonal rett at den som ikke lenger ønsker å være representant i en sammenslutning, skal ha mulighet til å fratre, skriver den svenske kongen.

Retten til å gå

Vedtektene i Svenska Akademien har rett nok ikke gitt medlemmer anledning til å trekke seg, men kong Carl Gustaf har nå endret på dette, opplyser det svenske hoffet.

Kongen forandrer Akademiens vedtekter på en måte som klargjør at det etter eget ønske er mulig å forlate Akademien.

- Den som under lengre tid enn to år ikke har deltatt i arbeidet, skal videre ansees for å ha fratrådt. Dette selv om vedkommende ikke har bedt om å få tre ut, skriver kongen videre.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!