KONGENS EGEN BOK:  Tor Bomann-Larsen er snart klar med femte bind i biografiverket om kong Haakon og dronning Maud. I boka, som lanseres i november, skriver han om at kong Haakon leste Adolf Hitlers bok «Min Kamp» allerede i 1936. Etter mye leting fant Bomann-Larsen igjen kongens egen bok på Slottet, som er den han holder i på bildet. Foto: Scanpix
KONGENS EGEN BOK: Tor Bomann-Larsen er snart klar med femte bind i biografiverket om kong Haakon og dronning Maud. I boka, som lanseres i november, skriver han om at kong Haakon leste Adolf Hitlers bok «Min Kamp» allerede i 1936. Etter mye leting fant Bomann-Larsen igjen kongens egen bok på Slottet, som er den han holder i på bildet. Foto: ScanpixVis mer

Kong Haakon leste Hitlers «Min kamp»

Kongen kjente Hitlers ideologi fire år før invasjonen.

(Dagbladet): Tor Bomann-Larsens biografiverk om kong Haakon og dronning Maud går mot slutten. I midten av november lanserer Cappelen Damm «Æresordet», som strekker seg over en tidsperiode fra 1928 til 1940. 

Forfatter Bomann-Larsen er foreløpig hemmelighetsfull rundt det femte bindet i serien av i alt seks bøker, men røpet en hemmelighet om landets tidligere konge tidligere i dag.

- Haakon satt dag etter dag på Slottet og leste «Min Kamp» i 1936. Den hadde da relativt nylig kommet på dansk, og svært få hadde lest boka på den tida, forteller Bomann-Larsen til Dagbladet.

Møtet mellom Hitler og kongen Adolf Hitlers bok, som på originalspråket heter «Mein Kampf», ble opprinnelig skrevet i to deler, og gitt ut i 1925 og 1927.

- Det er historisk interessant at kong Haakon leste den. Det er min vinkel på å beskrive 9. april og at kongen hadde en forutsetning for å se idologisk på det som skjedde, sier Bomann-Larsen.

Kong Haakon førte en detaljert liste over hva og når han leste. Den fant Bomann-Larsen for noen år siden. Siden har han letet etter kongens eget eksemplar på Slottet, og etter en god stund, fant han boka innpakket.

På en av de første sidene har kong Haakon skrevet årstallet, altså 1936, og hvem som eier den.

Boka er full av understrekninger, både i margen og under setninger. Gråblyant er mest brukt, men enkelte steder er det også tykke røde streker, som under Hitlers definisjon av den nasjonale stat: «Den nasjonale stat skal inndele sine innbyggere i tre klasser. Statsborgere, undersotter og utlendinger», skriver Hitler.

De tre gruppene har kong Haakon satt rød strek under.

- Sterk opplevelse - Det var en veldig sterk opplevelse å lese boka. Dette er møtet mellom kongen og  Hitler litterært, de møttes aldri personlig. «Min kamp» er en selvbiografi. Jeg vet at kongen skal bli innhentet av dette reginmet, men han vet det ikke selv ennå, når han leser boka, sier Bomann-Larsen.

Han viser Dagbladet hvordan kong Haakon har streket under mer og mer mot slutten av boka.

- Det er morsomt og interessant å se hvordan har har streket under mer og mer, som om det var en hvilken som helst selvbiografi på begynnelsen.

Lover avsløringer «Æresordet» er på over 600 sider. Den tar for seg opptrinnet til krigen og krigen, og slutter med at kongen drar ut av landet.

- Boka har mye nytt materiale, både om kong Haakon, dronning Maud og Olav. Det blir flere avsløringer, sier Bomann-Larsen.