Kong Harald og kronprins Haakon bruker hoffets penger på private hus og hytter

De kongelige lar hoffet betale lønningene for vedlikehold, drift og vaktmestertjenester på sine sju private eiendommer. Det kan dreie seg om millionbeløp hvert år.

HOFFET BETALER: Kongens hoff dekker lønnsutgiftene når ansatte gjør vedlikehold og vaktmestertjenester på kong Harald og kronprins Haakons private eiendommer. Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff.
HOFFET BETALER: Kongens hoff dekker lønnsutgiftene når ansatte gjør vedlikehold og vaktmestertjenester på kong Harald og kronprins Haakons private eiendommer. Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Store beløp fra Stortingets bevilgninger til å drifte Det kongelige hoff, er i flere år brukt på lønn til ansatte som utfører forvaltning, vedlikehold, drift og vaktmesterarbeid på kong Harald og kronprins Haakons private eiendommer.

Konge- og kronprinsparet får hvert år apanasjer av Stortinget til privat bruk som også skal dekke utgifter «til drift og vedlikehold av private eiendommer». I år er apanasjen rekordhøye 20,5 millioner kroner, helt skattefritt.

Likevel bruker kong Harald og kronprins Haakon de ordinære pengebevilgningene til hoffet for å lønne vedlikeholdsarbeid på sine private eiendommer. Slottet bekrefter denne praksisen overfor Dagbladet.

Konge- og kronprinsparet eier til sammen fem feriesteder som ligger utsatt til for vær og vind i skjærgården og til fjells.

I tillegg er Skaugum gård i Asker eid av kronprinsen. Og kong Harald eier Kongsseteren i Holmenkollen i Oslo. På alle eiendommene står det totalt rundt 30 hus som har flere tusen kvadratmeter gulvareal.

Ikke spesifisert

De kongelige har investert flere titalls millioner kroner av sin private formue i eiendommene. Sommerstedet Mågerø på Tjøme kostet kongeparet sju millioner å bygge på 90-tallet. Det siste tiåret har kronprinsparet kjøpt tre hytteeiendommer for til sammen 12,5 millioner kroner, og deretter bygd en hytte ved Hardangervidda med utsikt over Nore og Uvdal i Buskerud.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer