Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kong Harald om terrortrusselen: - Vårt beste forsvar er å bruke verdier som våpen

Les hele nyttårstalen her.

 ÅRLIG TRADISJON: 
Kong Harald holder sin tradisjonelle nyttårstale fra Slottet til det norske folk.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
ÅRLIG TRADISJON: Kong Harald holder sin tradisjonelle nyttårstale fra Slottet til det norske folk. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

(Dagbladet): Kong Harald innledet årets nyttårstale med å snakke om de «lange linjene» i Norges historie.

Han påminnet folket om at goder vi tar for gitt i dag, ikke alltid har vært selvsagte, og at det bare er 70 år siden Norge var i krig.

Terrortrussel Videre trakk han spesielt fram den pågående flyktningkrisen og terrortrusselen verden står overfor i dag.

-  Mange mennesker er i dag bekymret for hvordan fremtiden vil se ut. I den senere tid har vi på flere områder opplevd å bli prøvet - som nasjon og som enkeltpersoner. Det er lov å være urolig, og gi uttrykk for det, sa han i den NRK-sendte nyttårstalen.

Han benyttet anledningen til å takke nordmenn som er i andre land for å hjelpe mennesker i nød, og som på andre måter bidrar i arbeidet for fred og stabilitet. Han oppfordret til dialog om utfordringene vi står overfor og fokus på tillitt, fellesskap og raushet.

- Der terroristene angriper våre liv med bomber, er vårt beste forsvar likevel at vi bruker verdier som våpen, sa han.

Han viser blant annet til initiativet som unge norske muslimer tok da de skapte en ring rundt synagogen i Oslo, etter terrorhandlingene mot jøder i Paris og København tidligere i år.

- Det var en enkel og svært effektfull handling som viste mot og engasjement gjennom å bry seg om andre, sa han.

Klimautfordringer Han trakk også fram verdens klimautfordringer som en bekymring han selv har vært vitne til på sine reiser fra «Alaska til Antarktis». Han mener likevel det finnes flere lyspunkter.

- Verdenssamfunnets forsøk på å komme til enighet på klimatoppmøtet i Paris, endte adskillig bedre enn mange fryktet. Nå begynner det møysommelige arbeidet for en friskere klode.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

I fjorårets nyttårstale lot Kong Harald barn og ungdom være et gjennomgangstema i sin nyttårstale. Da la han særlig vekt på temaet mobbing.

Les hele årets nyttårstale i boksen under.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media