Kong Leopolds terrorvelde

Forfatteren Adam Hochschild beretter den brutale, bisarre og sanne historien om kong Leopold II av Belgia. I 1885 opprettet han den privateide Kongostaten, basert på slaveri, tortur og terror. Nå kommer boka på Pax Forlag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Kong Leopolds arv» er en historie om forfengelighet, grådighet og grusomhet, satt i system av en stormannsgal europeisk monark. Og det er historien om ti millioner døde afrikanere. Ja, les en gang til: ti millioner. Journalisten og forfatteren Adam Hochschild dokumenterer at befolkningen i «Fristaten Kongo» ble halvert i løpet av 23 år.

Men dette mørket, denne bestialitetens historie, inneholder også lysende avsnitt med moralsk klarsyn, og vi får vite hvordan morderne ble avslørt.

HVA SKJEDDE, og hvordan kunne det skje? Og hvem var denne kong Leopold II av Belgia, som klarte det kunststykke å omgjøre et gigantisk område i Afrika, faktisk en trettendedel av hele kontinentet, til en privateid stat som fritt og uten kontroll kunne plyndres for naturrikdommer - ja, hvem var denne mannen som førte disse enorme verdiene til Belgia, der de ble ødslet på jugl og fjas, pompøse byggeprosjekter og en 16-årig prostituert pike kalt Caroline?

Leopold, skriver Hochschild, er lik reven som krysser en bekk. Først dypper den labben i vannet for å prøve dybden, så smyger den seg over, uhyre langsomt, med tusen forholdsregler for ikke å bli oppdaget. Kongen satte aldri sine bein i Kongo.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer