Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Konge for en kveld

Stolt som en førsteklassing og strammere enn noen gardist sto Claus Helberg (80 i går) i enden av den røde løperen og tok imot sine to borddamer i går kveld: dronningene Sonja og Margrethe.

- Jeg er stolt og takknemlig for at begge dronningene har funnet tid til å komme. Jeg visste jo at de var invitert, men jeg hadde aldri trodd at dronning Margrethe ville ha noen mulighet til å reise fra Danmark, sa Helberg til Dagbladet noen minutter før dronningenes ankomst.

Skryter av Sonja

110 gjester er invitert til Lille Festsal på Hotel Bristol til festen som ble arrangert av Oslo og Akershus turistforening og sponset av Olav Thon.

- Det at Sonja og Margrethe kommer er en hyggelig tilbakemelding på alle de årene vi har vært på turer sammen. I nesten tjue år har vi gått i fjellet, og forhåpentlig har de lært noe, sier han.
- De siste par åra har jeg ikke vært med, de er så friske og raske at jeg er redd for å bli en brems. Men jeg innrømmer gjerne at jeg er stolt av at jeg har vært med på å åpne øynene deres for friluftslivets fysiske og mentale gleder. Margrethe er en tøff og ambisiøs friluftskvinne - og Sonja! Henne snakker jeg ikke om engang, hun er så dyktig på ski at hun klarer seg aldeles utmerket uten meg, skryter Helberg.

Guttas kveld

Salen begynner å fylles opp med bunader; her må hver eneste krok av landet være representert. Der står Gunnar «Kjakan» Sønsteby i passiar med en hardangerbunad, og der, bak en trønderbunad, skimter vi Helbergs barndomsvenn og kompis fra kampen om tungtvannet, Jens Anton Poulssen. Anne Enger Lahnstein kommer alene i sin bunad, men finner seg raskt et champagneglass før Olav Thon griper hånda hennes.
- Jens Anton og jeg har kjent hverandre hele livet, men jeg er altså yngst. Han er tre måneder eldre, presiserer Helberg, før han beveger seg mot trappa. Det er på tide å stille seg opp for å ta imot dronningene.

Go'klem

Og der kommer de. I hver sin limousin, og med hver sin hoffdame i betryggende nærhet møter de Helberg med en skikkelig go'klem. Dronning Sonja i sin beltestakk, og Margrethe i sin danske folkedrakt.

Et par minutter får de alene sammen, før de dukker opp i forhallen og venter på å bli vist inn i spisesalen. Først Helberg og Margrethe, og rett bak Sonja med formannen i Den Norske Turistforening ved sin side. Mens de venter på at summingen av stemmer fra salen skal opphøre, strekker Sonja seg på tå og hvisker noe inn i øret på Margrethe. Kanskje hun lurte på om Margrethe hadde med seg en ekstra strømpebukse, eller om de skulle gå på do sammen?

KONGE: Selv med en dronning på hver side var Claus Helberg festens midtpunkt.
DEN VEIEN: Claus Helberg viser vei på fjelltur med Margrete og Sonja.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media