Konge i høstmørket

Rune Andersen er egentlig ikke interessert i teater. Nå er han konge på scenen.

KRISTIANSAND (Dagbladet): -  Jeg hadde jo aldri vært i teater før jeg sjøl sto på scenen. Jeg var ikke interessert, sier Rune Andersen.

Som 22-åring scenedebuterte han på lærerskolens kulturkveld. Kort tid etter traff han Knut Nærum. Dermed var løperen rullet ut.

-  Jeg koketterer ikke. Men jeg var bare en utrolig sjenert harry fra Lund i Kristiansand med bart og en Vauxhall med rødt teddyftr. Jeg hadde ikke engang tenkt tanken på at jeg skulle stå på scenen.

Hans nyeste show, «Hurra for Andersen», fikk sekser fra både Dagbladet, VG og Fædrelandsvennen. Avisene kappet om å kåre den nye humorkongen.

Fosterstilling

-  Jeg gikk rett i fosterstilling, sier Andersen da han forsto at det gikk den rette veien.

Også hjemmepublikummet på Sørlandet er «galimatias».

Når han entrer Oslo i slutten av måneden, har han spilt to forestillinger om dagen i Kristiansand - 26 fulle hus foran til sammen 13 000 mennesker er «all time high».

På Latter i Oslo er de tre første ukene allerede utsolgt.

Men veien fram har vært kronglete. Han prøvde seg som lærer, men innså at han ikke likte elever. Så var han omreisende handelsmann, i kulepenner. Nå er det ti år siden han ble komiker på heltid.

-  Jeg var etter hvert mest opptatt av humor, sier Andersen.

Samspillet med vennen Knut Nærum begynte å boble over.

-  Jeg kjørte gjennom Sør-Audnedal og leste inn tekster til «Hallo i uken» over mobiltelefonen.

Vrien start

Andersen satte kursen mot humormakta i Oslo. Der klorte han på det meste av dører.

-  Men det var vanskeligere enn jeg trodde. Bare Else Michelet hadde tro på meg.

Det holdt. Først kom «De er herved imitert». I 2000 kom «Rune Andersen likner ikke grisen». Han parodierte Gro Harlem Brundtland, kong Harald og Thorvald Stoltenberg. Nå er det mulla Krekar og Rimi-Hagen, blant flere.

-  Aldri har vi jobbet så mye med et show, sier Andersen,som også har rukket å bli pappa for første gang, til lille Edvard (4 måneder).

Vurderte å utsette

-  Vi vurderte å utsette hele showet. Etter familieråd ble vi imidlertid enige om å følge planen. Men jeg har ikke løpt i beina på noen her hjemme de to siste månedene, for å si det sånn, sier han.

Nå vil folk ha Rune Andersen på fjernsyn. Men der betakker han seg. Han kan strekke seg til radio.

-  Jeg trives ikke på fjernsyn. Samspillet med publikum, timing og respons er viktig. Det jeg driver med, krever oppmerksomhet. Jeg vil ikke være bakgrunnsstøy.

Han og medspiller Espen Beranek Holm herjer gjerne med makthavere som Bondevik og Bush.

-  Vi komikere skal ikke overdrive vår betydning. Men vi skal heller ikke undervurdere den, sier Andersen, vel vitende om «Hallo i uken» ofte blir sitert på komitémøter i Stortinget.

-  Det er viktig for politikerne hvordan de blir oppfattet.

TO OM DAGEN: Rune Andersen spiller to forestillinger om dagen av sitt show «Hurra for Andersen». 26 fulle hus foran til sammen 13 000 mennesker er «all time high» i Kristiansand. På Latter i Oslo er de tre første ukene utsolgt.