Konge uten dronning:

Monarkiet under kong Olav manglet et viktig aspekt, det kvinnelige

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KONG HAAKON

, dronning Maud og kronprins Olav kjente så å si ingen da de kom til Norge i 1905. For kronprinsen ble det en ensom oppvekst. Det meste av undervisninga fikk han alene på Slottet, først da han ble eldre fikk han lov til å ta noen timer på Halling skole. Resultatet av den manglende sosiale treninga, var at kronprinsen ble en innesluttet, nervøs og usikker gutt.

Dette var en usikkerhet som hang ved ham lenge, og som forsvant først da han fikk sitt livs store kjærlighet, Märtha, ved sin side. Første gang kronprins Olav fikk øynene opp for henne, var på et familietreff i Danmark i 1921. Under OL i Amsterdam i 1928, tok han med seg den svenske prinsessen på en nattlig spasertur. De gikk seg vill mellom alle kanalene, og da de fant veien tilbake til hotellet, var de forlovet.

EKTESKAPET

ble svært lykkelig, og de som kjente kronprins Olav, merket at Märtha hadde en svært heldig innflytelse på ham. Hun fikk fram alle de gode egenskapene som lå i ham, og var en svært god støtte for ham.

Märthas og Olavs liv strakte seg over til sammen nitti år, men bare tjue av disse fikk de leve sammen. Etter elleve års ekteskap kom andre verdenskrig, og i de fem lange krigsårene bodde kronprinsparet på hvert sitt kontinent og så hverandre bare sjeldent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.