Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kongebesøk bør utsettes

Ingress

Meninger

Å HOLDE EN BALANSE mellom menneskerettigheter, politisk kritikk og egne næringsinteresser, er ingen enkel øvelse. Norge er et land hvor disse dilemmaene er permanent synlige. Vi er fredsnasjon og krigførende. Storprodusent av hydrokarboner og i første linje i klimakampen. Vi står opp for menneskerettighetene, men også for Statoils rett til å bore etter olje i land med autoritære og korrupte regimer. Litt større åpenhet og refleksjon rundt dette ville landet ha godt av.

NÅ FINNES EN NY mulighet til å drøfte den norske dobbeltheten. I begynnelsen av november innleder kongeparet et tre dagers statsbesøk i Tyrkia. Etter planen har de bl.a. med seg næringsministeren og representanter for norske bedrifter og organisasjoner. Hovedformålet med besøket er å styrke og videreutvikle samarbeidsforholdet mellom de to landene, profilere norske verdier og styrke Norges omdømme. Det vil bli gjennomført et eget næringslivsprogram. Så langt er alt som det pleier ved slike seremonielle statsbesøk.

HVIS DET IKKE VAR for Norsk PEN, den norske avdelingen i verdens største ytringsfrihetsorganisasjon. I et uvanlig brev til kongen og dronningen ber organisasjonen om at kongeparet på ubestemt tid utsetter statsbesøket til Tyrkia. Begrunnelsen er at Tyrkia leder an i brudd på menneskerettigheter ved sine mange arrestasjoner og overgrep mot journalister, forfattere og kritikere av landets regjering. Lederen i Norsk PEN, William Nygaard, peker også på at et kongebesøk vil ha en propagandaverdi som gir regimet legitimitet, samtidig som det svekker situasjonen for alle som kjemper for ytringsfrihet og fengslede skribenter.

NORGE ER ALLIERT med Tyrkia gjennom medlemskapet i NATO og på flere områder er det viktig samarbeid mellom de to landene. Tyrkias betydning, både økonomisk og politisk, er voksende. Samtidig har landet, under ledelse av statsminister Recep Erdogan, utviklet seg i mer autoritær retning med økende brudd på menneskerettighetene. Som alliert har Norge en soleklar plikt til å ta opp disse spørsmålene med den tyrkiske politiske ledelsen. Et kongebesøk preget av norske næringsinteresser, er ingen god anledning til en dialog om dette. Regjeringen bør følge rådet fra Norsk PEN og utsette kongebesøket til situasjonen for menneskerettighetene har bedret seg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling