Svenska Akademien

Kongefamilien boikotter Svenska Akademien: - Pinlig for Sverige

Halve kongefamilien har avslått invitasjonen til høytidssammenkomsten i kveld.

UTEBLIR: Prinsesse Sofia og prinsesse Madeleine er blant dem som glimrer med sitt fravær i kveld. Her i forbindelse med kong Carl XVI Gustafs 70-årsdag. Foto: NTB Scanpix.
UTEBLIR: Prinsesse Sofia og prinsesse Madeleine er blant dem som glimrer med sitt fravær i kveld. Her i forbindelse med kong Carl XVI Gustafs 70-årsdag. Foto: NTB Scanpix.Vis mer

Torsdag kveld går den årlige høytidssammenkomsten til Svenska Akademien av stabelen. Hvert år markeres året som har gått i Börshuset i Stockholm, og den høytidelige seremonien er uforandra siden kong Gustaf III startet tradisjonen på 1700-tallet.

Midt i festsalen, opphøyd på et podium, står et langbord omgitt av forgylte stoler. Mellom podiet og resten av salen står en barriere dekorert med gullkroner.

Salen fylles av Sveriges samfunns- og kulturtopper, og arrangementet er kjent for pomp, prakt, gallakjoler og dressløyfer.

Den svenske kongen er Akademiens «høyeste beskytter». Han og kongefamilien er plassert langs salens langside.

Men ikke i år.

Etter et år preget av skandaler, regelendringer og interne stridigheter, velger flere medlemmer av kongefamilien å avslå årets invitasjonen. Dette melder Aftonbladet.

Takker nei

Prins Carl Philip, prinsesse Sofia, prinsesse Madeleine og hennes mann Chris O'Neill glimrer alle med sitt fravær under seremonien i kveld.

- Både kronprinsesse Victoria og dronning Silvia har engasjert seg sterkt i metoo-kampanjen tidligere, sier kongehusekspert Anders Johan Stavseng i Se og Hør til Dagbladet.

Han mener kongefamilien tar et tydelig standpunkt til stormen av kontroverser som har omgitt Akademien det siste året.

- Den årlige middagen er et av høydepunktene i den kongelige kalenderen, og det store frafallet vitner om en engasjert kongefamilie som nå tydelig markerer sin misnøye.

Han viser til dronning Silvias veldedige organisasjon «Childhood», som blant annet setter søkelys på kvinner og trafficking.

- Både Victoria og Madeleine har støttet sin mor på ulike arrangementer i Sverige og USA. Nå viser de med handling at voldtekt ikke er ok.

- Pinlig

Ifølge Aftonbladet er kong Carl XVI Gustaf som har avgjort at bare ham selv, dronning Silvia og kronprinsesse Victoria skal delta i år.

Sjefredaktør Roger Lundgren i Kungsliga magasinet deler Stavsengs oppfatning av at kongehuset tar et tydelig standpunkt.

- Det er tydelig at kongen har vært irritert på Akademien hele året, sier han til Aftonbladet.

Han tror ikke markeringen vil gå upåaktet hen.

- Det er pinlig for Sverige at vi ikke deler ut Nobelprisen i litteratur, som er kjent over hele verden.

Margareta Thorgren er informasjonssjef ved det svenske hoffet. Hun sier de ser langsiktig på situasjonen, og håper Akademien vil komme seg ut av krisen.

- Det stemmer at ikke alle kommer i år. Det er en vurdering fra år til år hvem som deltar, sier hun til Aftonbladet.

Hun understreker at kronprinsesse Victoria og kongen selv vil være på plass i kraft av sine roller som høyeste beskytter og framtidig høyeste beskytter for Akademien. De andre uteblir av «ulike årsaker», sier hun.

- Bortforklaring

På spørsmål om fraværet er en bevisst markering mot Akademien, svarer Thorgren:

- Det kan du jo tolke, og den tolkningen har jeg ingenting imot.

Denne forklaringen kjøper ikke Stavseng.

- Selv om slottets informasjonsavdeling offisielt forsøker å «bortforklare» frafallet, er det ingen tvil om at de nå markerer sitt syn.

Kongefamilien er ikke de første som avslår invitasjonen i år. For to uker siden fortalte erkebiskop Antje Jackelén til svenske medier at hun valgte å ikke delta på grunn av kontroversene rundt Akademien det siste året.