KOMMENTARER

Kongehuset er tatt med håndverkerbuksene nede

I 15 år har kongehuset brukt penger til drift av hoffet til å vedlikeholde sine private eiendommer. Hvorfor ble det ikke oppdaget før?

Kongehuset er tatt med håndverkerbuksene nede
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I ganske lang tid har Dagbladet jobbet med økonomien i kongehuset. Det har tatt tid, fordi det har vært nybrottsarbeid. Vi har blant annet for først gang skaffet en totaloversikt over pengeoverføringene til kongefamilien. Vi har vist hvordan forsvaret tilrettela for kongens feriested på Mågerøy, og hvordan kronprinsen stakk pengene i egen lomme etter salget av flere eiendommer på Skaugum.

Jeg tror likevel ikke vi har skaffet oss mange nye venner. Å skrive kritisk om slottet er som å be om bråk. Kongehuset har en så sterk plass i det norske folk at selv den minste opposisjon vekker oppsikt. Da et lite mindretall på Stortinget i vår stemte for å innføre republikk, blant andre Hadia Tajik (Ap), ble det alarmoppslag i VG og advarsel fra kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen om «palassrevolusjon».

Dagbladets avsløring i dag viser at denne blinde tilliten kan være skadelig for kongehuset. Vår gjennomgang viser nemlig at kongefamilien siden 2002 helt systematisk har brukt millioner som er satt av til å drifte hoffet og de statlige eiendommene, til å vedlikeholde sine private eiendommer. At dette ikke er oppdaget tidligere, er nesten ikke til å tro.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer