Prinsesse Ingrid Alexandras bursdagsfeiring

Kongehuset:
- Forstår skuffelsen

Beslutningen om å stenge ned Deichman i Bjørvika for prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsfeiring skaper kraftige reaksjoner internt på biblioteket. Statsministerens kontor forsvarer avgjørelsen, mens Kongehuset forstår at det skaper skuffelse.

MÅ STENGES: Torsdag må Deichman i Bjørvika stenge dørene for publikum i anledning feiringa av Prinsesse Ingrid Alexandras 18 årsdag. Slottet sier til Dagbladet at de forstår at folk som ville besøke museet i dag blir skuffet. Foto: Lise Åserud / NTB
MÅ STENGES: Torsdag må Deichman i Bjørvika stenge dørene for publikum i anledning feiringa av Prinsesse Ingrid Alexandras 18 årsdag. Slottet sier til Dagbladet at de forstår at folk som ville besøke museet i dag blir skuffet. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Torsdag og fredag denne uka skal prinsesse Ingrid Alexandra feire en forsinket 18-årsdag. Feiringa måtte settes på vent på grunn av pandemien, men denne uka skal prinsessen feires både på Deichman i Bjørvika, mens det fredag er gallamiddag på slottet. Regjeringen har brukt 3,7 millioner kroner på feiringen, melder VG.

Feiringen på Deichman medfører at hele biblioteket må stenges torsdag. Det har skapt kraftige reaksjoner, også hos bibliotekets egen fagforening.

- Flaut

I et debattinnlegg i Dagbladet torsdag er hovedtillitsvalgt for Fagforbundet Deichmanklubben, Jenny Dellegård, og hovedtillitsvalgt for Bibliotekarforbundet Deichman, Goro Aarseth, svært kritiske til at biblioteket må stenges denne dagen.

- Det er flaut at det flotteste bygget i byen, hvis viktigste funksjon er å være tilgjengelig for alle, blir omgjort til et lukket selskapslokale for fiffen, skriver de i innlegget.

De skriver videre at kommersiell utleie gjør at lokalene ikke blir like tilgjengelige for publikum. Bakgrunnen er at Oslo kommune har bestemt at Deichman må ha en egeninntjening på over 12 millioner kroner årlig.

- Idet vi ønsker alle jubilanter i Oslo til lykke med dagen, ønsker vi også velkommen en debatt om inntjeningskravet på Deichman. Vi mener at biblioteket skal være for Oslos befolkning – hele tiden – ikke stenges for de få som kan vifte med pengebunken, blått blod eller ei, avslutter de innlegget.

LAGMØTE: Under lagmøtet før vennskapskampen på Skaugum kommer Jan Åge Fjørtoft med en vittig kommentar. Reporter: Melina Pambou Sundfør. Video: Henrik Ljosland. Vis mer

- Forsvarte et sjeldent unntak

Deichman og Statsministerens kontor (SMK) har blitt forelagt kritikken som framkommer i saken.

Dagbladet har også sendt flere spørsmål om blant annet hvorfor feiringen ble lagt til Deichman, og hvorfor den ikke kunne foregått et sted der det ikke var nødvendig å stenge ned et helt bygg for festen.

Kommunikasjonssjef ved Deichman, Jørn Johansen, skriver i en e-post til Dagbladet at biblioteket vurderte anledningen til å være av «svært spesiell karakter».

- Vi vurderte at Deichman klarte å opprettholde et bibliotektilbud gjennom 18 andre lokalbiblioteker denne dagen, og at det forsvarte et sjeldent unntak fra hovedregelen om å være åpent mest mulig. Vi vurderte også at det var viktig å få ut budskapet om stengt bibliotek tidsnok, direkte og indirekte til lånerne våre, sier Johansen til Dagbladet.

Han sier videre at noen av de ansatte har uttrykt sterkt misnøye og uenighet med beslutningen, mens andre har støttet den.

På spørsmål om hvilke kommersielle interesser Deichman har, svarer Johansen:

- Vi leier ut fast i Bjørvika til ekstern drevet butikk, restaurant og kontorer, vi leier ut rom for møter og arrangementer, og vi har en liten butikk med bibliotekprodukter. Oslo bystyre påla Deichman et inntektskrav i 2015, som del av en pakke for å sikre finansieringen av det nye hovedbiblioteket.

- Fin ramme

Kommunikasjonssjef i SMK, Anne Kristin Hjukse, skriver følgende i en e-post til Dagbladet:

- Regjeringen ønsket en moderne ramme rundt feiringen av prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsdag. Deichmans hovedbibliotek i Bjørvika ligger i et moderne signalbygg i den nyeste av Oslos bydeler, men Bjørvika er også stedet der middelalderbyen Oslo vokste fram for over tusen år siden, skriver Hjukse til Dagbladet.

Hun legger til:

- Biblioteket i seg selv er en bærer av kultur, kunnskap og tradisjon, et sted for mangfold og inkludering. Derfor mener vi Deichman Bjørvika er fin ramme rundt feiringen, sier Hjukse.

Hun sier videre at hele biblioteket blir tatt i bruk, blant annet med flere kulturelle innslag over flere etasjer, og at det også er behov for adgangskontroll og tekniske prøver. Det gjør at biblioteket må holdes stengt hele dagen på torsdag.

- Derfor er det dessverre nødvendig å stenge biblioteket en hel dag. Men jeg vil understreke at det er 18 andre bibliotek i Oslo som holder åpent, så ingen er utestengt fra bibliotektjenester denne dagen, sier Hjukse.

FEIRING: Torsdag skal Prinsesse Ingrid Alexandra feires med middag på Deichman i Bjørvika. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
FEIRING: Torsdag skal Prinsesse Ingrid Alexandra feires med middag på Deichman i Bjørvika. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Forstår skuffelsen

Kommunikasjonssjef ved Slottet, Guri Varpe, skriver i en e-post til Dagbladet at regjeringen inviterte til middagen på Deichman, og henviser derfor videre til dem.

Hun forstår imidlertid at avgjørelsen skaper skuffelse.

- Vi forstår at de som ville besøke det nye Deichman i dag blir skuffet over at det er stengt, skriver Varpe.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer