Kongehusets prosjekt

Monarkistene vil beholde kongen fordi han er samlende og maktesløs. Det er et merkverdig standpunkt, skriver John O. Egeland.

HØYTIDELIG: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) overrekker talen til kong Harald før trontalen under åpningen av det 157. storting tirsdag i Stortinget. 
Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
HØYTIDELIG: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) overrekker talen til kong Harald før trontalen under åpningen av det 157. storting tirsdag i Stortinget. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NÅR KONGEN MØTER Stortinget klirrer det i sabler, det gløder i luksusbilenes lakk og det glitrer i uniformer. Majesteten tar sete i en tronstol i rødt og gull, og rundt er familien, folkevalgte og representanter for kirken, forsvaret, politiet og statsadministrasjonen. Vi er vitne til at statsoverhodet, kirkefyrsten og øverste general mildt velsigner de folkevalgtes arbeid. Denne teppebombingen av symboler er et resultat av mer enn hundre års grensedragning mellom kongehuset og de folkevalgte. Kampen har pågått siden republikaneren Christian Michelsen satte kronen på hodet til importkongen Haakon 7.

NORSKE MONARKISTER forsvarer kongehusets plass med at majesteten er fratatt all politisk makt. En dott, ja vel. Men en samlende dott. For selv om kongen og hans hus ikke utøver makt, er de likevel nasjonens samlingsmerke i gode og onde dager. Dessuten er de gode til å selge laks og olje i utlandet. Det endelige argumentet er likevel konservatismens urtanke: Man skal ikke endre noe som virker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer