Kongelig blemme

Nei, jeg gledet meg ikke til Alex Roséns gjenkomst på NRK1 i går. Den etter hvert garvede tv-kongen har fått meg til å le mange, mange ganger. Men det begynner å bli en stund siden.

Og jeg begynner å bli fryktelig, fryktelig lei av stuntreporterne.

Det ser dessverre ikke ut som om arten er utdøende: Synnøve Svabø ble jaget vekk av gardistene tidligere i uka, etter å ha forsøkt å stunte seg inn på Slottet. La oss være greie og kalle det et hint om behov for fornyelse.

Bort fra navlen

I går var jeg spent på om Alex Rosén hadde klart å ta skrittet videre fra det utslitte, pesende sjøldiggerkonseptet, eller om han fortsatt ligger og velter seg i gammel moro.

Sett fra min tv-stol gikk det bra, om enn ujevnt. Men Alex tok faktisk et skritt videre. I går hadde han til og med en historie på lager: I premieren på underholdningsserien «Folk i farten» skulle kongens svoger, skipsrederen og tømmermagnaten Erling Lorentzen, få hovedrollen. Nesten, i hvert fall.

For Alex vil være journalist nå. Han begynte med mannen som tok med sin prinsesse Ragnhild til Brasil og skapte en milliardformue på shipping og cellulose. Samtidig ble det historien om indianerne som anklager cellulosefabrikken hans, verdensgiganten Aracruz, for ulovlig å ha tatt fra dem landområdene de tidligere jaktet, fisket og bodde i. Da ble det ekstra friskt når Lorentzen for eksempel slipper kjekt ut av seg at disse indianerne dessverre «ikke er så særlig interessert i å arbeide».

Skulderklaskeren

Det hadde milliardæren neppe sagt til Gerhard Helskog. Men når den ultrakameratslige skulderklaskeren Rosén kommer, løsner ofrene godtroende på snippen og senker guarden. Mens underholdningsverdien stiger.

For dette er fortsatt Alex-show, på godt og vondt. Det er fortsatt barnslige «special effects», wøh-hø-hø og nesa i kameraet. Men nå var det også informative tekstblokker og en alvorlig konflikt - engasjert fortalt.

Riktig festlig ble det i sluttminuttet, da Alex dukket opp i regirommet med et brev fra verdens største PR-byrå, Burson-Marsteller. Den norske avdelingen har fått godt betalt av Lorentzen for å dysse ned indianerkonflikten. Nå hadde de sendt brev til NRK der de ifølge en lattermild Alex ba ham om ikke å «stille Lorentzen i et dårlig lys».

Au da. Synd for dem at Alex er blitt journalist på årntli.