Kongelig for barn

Poetisk og underfundig eventyrbok.

Lekent og poetisk, med nydelige formuleringer som får en til å stoppe og lese om igjen. Hva annet kan en vente når Lars Saabye Christensen skriver for barn?

Hør bare: «Vakten lo i stykker stillheten (...)», «Latteren har flyttet et annet sted (...)» Setningene hans blir som karameller man kan sutte lenge på.

Billedboka, hans første, forresten, forteller om kongen som plutselig en dag er borte. Søkk borte, og kongens hoff drar ut for å finne en ny konge. De ser kongelige egenskaper i de fleste de treffer, enten de er fargerike, musikalske eller ryddige, og snart er følget stort. Her gjelder eventyrmottoet «vil du være med, så heng på».

Og som i det meste Saabye Christensen skriver, er det en dobbelt bunn. Ensomheten har også her et anstrøk, og samtlige som kommer med i følget, er alle litt spesielle og sære mennesker som gir muligheter for et underfundig hendelsesforløp.

Boka er opprinnelig laget som animasjonsfilm i regi og med musikk av Randall Meyers. Filmen hadde premiere i Haugesund og ble godt mottatt av Dagbladets anmelder.

Illustrasjonene er tatt direkte fra filmen, der dokker og animasjon er ved Anita Killi, Hege Krogvik Bergstrand og Hege Ellingsrud. Illustrasjonene i boka er fargerike og fulle av humoristiske detaljer og innfall. Likevel blir det noe «hermetisk» over dem. Det tydelige rasteret gir et datapreg vi godt kunne vært foruten.