Kongelig sølv på utstilling

Vil du imponere med storslagen borddekningskunst i maiselskapet ditt? Bli inspirert av våre kongeliges

Kunstindustrimuseet vil i sommer gjenta sølv-suksessen hvor de stilte ut kongelig spisebestikk. Nå har de satt fram mer av arvesølvet. I år er det bordpynt av den monumentale sorten som vises fram. Eller "sølvtafler" som det står på plakaten

- Tafler er et annet ord for borddekorasjoner, sier førstekonservator Widar Halén. Utstillingen settes opp i forbindelse med tusenårsjubileumet.

Napoleon og Clinton på samme fat

Sist sølvtaflet ble brukt var da president Bill Clinton besøkte Oslo i vinter. Men storfolk fra flere århundrer tilbake har vært med å slikke tilsvarende tallerkner rene. Store serviser med midtoppsatser, kandelabre og speilplatåer ble populære først i Frankrike under keiser Napoleon. Han introduserte servering 'à la russe' hvor tjenerne brakte fatene med varme retter rundt bordet. Denne skikken erstattet den franske måten - 'à la francaise' - hvor alle fatene sto symmetrisk plassert på bordet.

- Grunnen til at Kunstindustrimuseet velger å fokusere på det kongelige sølvet, er at Norge ikke har et eget kongelig museeum, slik de har i både København og Stockholm, sier Halén. Tre store sølvserviser fra det danske, svenske og det norske kongehus stilles ut.

Norsk sølv

Da det nye monarkiet kom til Norge under Haakon VII og dronning Maud i 1905 hentet man inspirasjon fra den norske middelalderen når man laget serviset. Sølvet er formet som et vikingeskip i midten med store kandelabre som holdes oppe av de fire sagakongene på siden. Serviset er laget av J. Tostrup etter tegninger Torolf Prytz og billedhugger Lars Utne. Sølvet veier over 100 kilo. Utstillingen åpner 10. mai og varer til 27. august.

Ekstern lenke:

Museumslisten

SVENSK: Storslått sølvservise stilles ut i sommer i Oslo.
VIKING: Det norske sølvet er formet som et vikingskip