Kongelig tristesse

Kronprinsesse Mette-Marit er trist fordi hun ikke prioriterer høykvalitetsfilm.

YOLO: Hvis kronprinsesse Mette-Marit virkelig ønsker å se mer kvalitetsfilm, må hun gjøre det vanskelig for seg å vike fra planen. Foto: Scanpix
YOLO: Hvis kronprinsesse Mette-Marit virkelig ønsker å se mer kvalitetsfilm, må hun gjøre det vanskelig for seg å vike fra planen. Foto: ScanpixVis mer
Kommentar

I et intervju med Dagbladet Magasinet i helga sier kronprinsesse Mette-Marit: «Jeg er utrolig glad i å gå i teater, i å se høykvalitetsfilm. Men det er ett eller annet nå som gjør at jeg ikke klarer å prioritere det. Det er trist.» Hun forteller at hun prioriterer «nettet og dill». Dersom kronprinsessen har et genuint ønske om å se film av høy kvalitet fordi hun føler det ligger en gevinst der, men heller surfer på nettet når øyeblikket for handling kommer, da velger hun umiddelbar belønning framfor langsiktig gevinst. Det er et frustrerende valg som også er vanlig når folk velger mellom trening og tv eller sunn og usunn mat.

Kronprinsessen tror mange har det som henne. Det har hun rett i. Ei gruppe amerikanske forskere hadde ofte planer om å leie høykvalitetsfilm, men endte med å se lette komedier og actionfilm gang på gang. Seinere angret de på valget. Ikke så ulikt den tristessen Mette-Marit beskriver. De samme forskerne hadde venner som stadig vekk snakket om at de hadde lyst til å se «Schindlers liste» da den gikk på kino, men som aldri så den. De uttrykte et sterkt ønske om å være sånne folk som har sett den typen filmer, men på tross av dette fristet ikke filmen dem da de kom til billettluka.

Basert på spriket mellom det de ønsket å gjøre og det de faktisk gjorde, designet forskerne et eksperiment. De ville vite om det var forskjell på valgene folk tok hvis de ble bedt om å velge en film de skulle se i kveld, eller en film de skulle se i framtida. De som ble bedt om å velge film for i kveld, valgte i hovedsak lette filmer. Dette gjentok seg. De som derimot ble bedt om å velge film for framtidige kvelder, valgte i mye større grad tyngre filmer.

Den siste gruppen hadde ingen mulighet til å vike fra planen og endte derfor opp med å se langt flere høykvalitetsfilmer.

Den som ønsker å se mer film, kan binde seg til masta med en forhåndsbetalt billett. Den gjør det litt dyrere å bli hjemme. Ikke tro at et framtidig valg om kulturelle opplevelser vil være mindre preget av fristelser på Internett. Hvis ønsket om et nytt og bedre kulturliv er alvorlig, skal ikke kronprinsessen stole på en plan, eller et ønske, om å prioritere annerledes. Å bli hjemme må svi.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.