Kongelige gisler

Forfatteren Anne Holt vil fjerne kongehuset, skriver Nettavisen. «Kongefamilien er våre gisler», skriver forfatteren. Og, som alle veit: «Gislene er vårt våpen.» Så heter den berømte filmen fra den greske filmskaperen Costa-Gavras.

Meninger

Men da er det lite klokt - reine galskapen - å fjerne kongehuset. Såpass kan vel alle forstå?

Her om dagen sto kronprinsen ute i skogen et sted og ville snakke om friluftsliv og speidere og naturen og sånt, men han var omringet av sine gissel-takere, en flokk journalister, som envist maste om en båttur på en dyr krysser i Middelhavet. Det var som å se noen godhjerta pasifister komme til Raqqa i Syria for å overbevise de hellige krigerne i Den Islamske Staten (IS) om fred og forsoning mellom alle folk og trosretninger. De hellige krigerne sto på sitt. De fikk noen nye - og avgjort fredelige - gisler. De fikk nye våpen mot de vantro.

Håkon Haraldsson og Mette-Marit Svensdotter var også på feil sted, eller snarere i feil båt,  i Middelhavet i sommer. De kunne ha valgt en fregatt. Ingen kan klage på en admiral som seiler med en fregatt. I den andre enden av den sosiale klassestigen kunne de ha valgt en gummibåt, kanskje sammen med noen syriske venner, langs den tyrkiske sørkysten og de greske øyene. Mange vanlige folk ferierer der. Det samme gjelder i farvannet rundt Lampedusa, Sicilia og fastlandet i Italia.

Nei, de valgte feil båt, noe midt på treet, og da måtte det gå galt. En stor og kjempedyr fregatt er greit. Men en liten og søkkdyr båt, som tilhører en åpenbart søkkrik venn, som de heller ikke vil navngi, går ikke. Da ender man som naive gisler. Alle veit jo dét.

I dette landet har vi de gislene vi får, og kanskje de eneste vi fortjener, ikke flere. Da kan vi ikke gi dem bort! Såpass forstår vel de fleste.

Så er det et helt annet spørsmål om vår nasjon bør ta gisler. Da drøfter vi nemlig prinsipper. Ja, da snakker vi om å endre Grunnloven.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.