Kongelige titler

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SPRÅK: Det går galt når Helene Uri og Ingebjørg Tonne i Dagbladet 24. november forsøker seg som eksperter på kongelige titler. Innsenderen «KK» har helt rett når han/hun mener at det ikke kan være korrekt å kalle Ari Behn prinsessegemal når en prinsgemal vitterlig er en prins som er gift med en regjerende dronning.

Uri og Tonne svarer at prinsessegemal ikke kan være betegnelsen på en prinsesse som er gift med en konge, ettersom kongens ektefelle alltid kalles dronning. Det er et svar som åpenbart baserer seg på synsing og manglende faktakunnskaper.

En regjerende dronnings ektefelle kan være enten prinsgemal (som Henrik av Danmark har vært siden 2005), prins (som Philip av Storbritannia) eller kongegemal (seinest brukt i Spania for noen generasjoner siden). En regjerende konges ektefelle er vanligvis dronning, men ikke alltid.

Kona til den nåværende kongen av Marokko har siden bryllupet i 2002 båret tittelen «HKH Prinsessegemalen». Da prins Charles forlovet seg med Camilla Parker Bowles, ble det kunngjort at hun etter hans tronbestigelse ikke vil benytte dronningtittelen hun har juridisk rett til, men heller betegnes som «HKH Prinsessegemalen» (HRH The Princess Consort).

En prinsgemal er en prins som er gift med en dronning, en prinsessegemal en prinsesse som er gift med en konge. Ari Behn er verken prinsesse eller gift med Kongen og følgelig kan han heller ikke være prinsessegemal.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer