Kongelige titler

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SPRÅK: Det går galt når Helene Uri og Ingebjørg Tonne i Dagbladet 24. november forsøker seg som eksperter på kongelige titler. Innsenderen «KK» har helt rett når han/hun mener at det ikke kan være korrekt å kalle Ari Behn prinsessegemal når en prinsgemal vitterlig er en prins som er gift med en regjerende dronning.

Uri og Tonne svarer at prinsessegemal ikke kan være betegnelsen på en prinsesse som er gift med en konge, ettersom kongens ektefelle alltid kalles dronning. Det er et svar som åpenbart baserer seg på synsing og manglende faktakunnskaper.

En regjerende dronnings ektefelle kan være enten prinsgemal (som Henrik av Danmark har vært siden 2005), prins (som Philip av Storbritannia) eller kongegemal (seinest brukt i Spania for noen generasjoner siden). En regjerende konges ektefelle er vanligvis dronning, men ikke alltid.

Kona til den nåværende kongen av Marokko har siden bryllupet i 2002 båret tittelen «HKH Prinsessegemalen». Da prins Charles forlovet seg med Camilla Parker Bowles, ble det kunngjort at hun etter hans tronbestigelse ikke vil benytte dronningtittelen hun har juridisk rett til, men heller betegnes som «HKH Prinsessegemalen» (HRH The Princess Consort).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer