Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kongemakeren

Knut Arild Hareide er en mann med muligheter. I 2015 har han ikke tenkt å sitte rolig på Ernas fang.

MEKTIG: Knut Arild Hareide er mannen i midten som kan tippe makten mot høyre eller venstre.
Foto. Nina Hansen / Dagbladet
MEKTIG: Knut Arild Hareide er mannen i midten som kan tippe makten mot høyre eller venstre. Foto. Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Kommentar

KrF-leder Hareide havner på tredje plass i Dagbladets kåring over Norges mektigste politikere, foran Venstre-leder Trine Skei Grande og opposisjonsleder Jonas Gahr Støre. For Hareide er mannen i midten. Hans parti kan tippe makten mot høyre eller venstre. Det er en posisjon han har tenkt å bruke framover.

Foreløpig har Venstre og KrF vært fornøyde med samarbeidsavtalen som strategi. De følte seg ikke sterke nok etter 2013-valget til å gå i regjering med Høyre og KrF, men med en viss tilknytning til regjeringspartiene, fikk de likevel stor makt i budsjettforhandlingene. Større makt enn de ville hatt innenfor, er vurderingen. I regjering ville de hatt initiativrett på mindre saker, men det eneste virkemiddelet de hadde hatt hvis de virkelig var uenige, ville vært å gå ut. Det kortet kunne de bare dratt én gang. Småpartiene har også fått en ny synlighet. KrF har opplevd noe bedre effekt av strategien enn Venstre, når det kommer til meningsmålingene.

Men for Knut Arild Hareide er samarbeidsavtalen en midlertidig løsning. Ved årsskiftet gir KrF-lederen inntrykk av at det er åpent hvem KrF vil samarbeide med framover. Han gir seg selv hele 2015 på å vurdere politikk og strategi. Utfallet av kommunevalget vil ha mye å si. Slik det ser ut nå, kommer partiet verken til å gjøre inntog i regjering eller foreta sidebytte før 2015-valget er overstått. Men så vil KrF bestemme seg. Enten gå for et tettere samarbeid med regjeringen, eller en friere rolle.

Hareide har sett seg ut drømmepostene for KrF i en Solberg 2-regjering: Barne- og familieministeren, kulturministeren og utdanningsministeren. Samtidig ser han også samarbeid med Ap som en mulighet foran stortingsvalget i 2017.

For Venstre er situasjonen annerledes. Mens KrF fortsatt profilerer seg som sentrumsparti, framstår Venstre først og fremst som et borgerlig parti. Selv om mange velgere synes Venstre og Ap ligner hverandre og gjerne hopper fram og tilbake mellom dem, limer Venstre seg til Høyre. Venstre og Ap kan samarbeide i noen saker, men Grande har sjelden noe godt å si om Støre. I Ap´s viktigste sak, arbeidsliv, står Venstre til høyre for Høyre, mener LO. Venstre har ingen steder å gå. Det gir dem mindre spillerom.

Både Erna Solberg og Jonas Gahr Støre kjenner KrFs verdi. Derfor jakter begge på Knut Arild Hareide. Solberg kunne ikke vært tydeligere. Hun vil ha KrF og Venstre inn i regjering. Joda, det er flott med åpenhet, demokrati og mindretallsregjering, men drømmen er en stabil flertallsregjering.
- De har mulighet til å trykke på knappen og be om å komme i regjering, sa Solberg da hun hadde pressen på besøk i statsministerboligen rett før jul.
I 2015 er statsministerens strategi å knytte samarbeidspartiene tettere til regjeringen. I det nye året kommer Venstre og KrF oftere til å stå på podiet og fronte saker der de fire borgerlige partiene er enige. Sjefen vil ha slutt på kranglinga. Samarbeidspartiene nikker og forstår, selv om KrF nok føler seg mindre truffet av kritikken. KrF sier da ikke stygge ting.

Men hva skjedde mellom KrF og Arbeiderpartiet? Først og fremst et partnerbytte, da Ap fikk ny leder. Hareide og Støre ser ut til å være en bedre match enn Hareide og Stoltenberg. Ap-lederen flørter ustanselig med KrF. Særlig måten Støre har ordlagt seg om KrFs hjertesak kontantstøtten, har falt i god jord. Ap og KrF samarbeidet dessuten om en Utsira-løsning. De kan om de vil. Riktig nok sitter KrF igjen med såre følelser etter striden om abortreservasjon i vår, der Arbeiderpartiet og KrF sto steilt imot hverandre. Men var det ikke egentlig Høyre Ap var ute etter i den saken?

Nå lar KrF det bli opp til frierne. Politikken avgjør. For å vinne KrFs hjerte må de store partiene spille kortene riktig. Hvem blir med på å gjøre oljefondet grønnere, hvem har størst klimaambisjoner? Hvem bryr seg mest om asylsøkere og fattige barn?

Knut Arild Hareide må også skjele til Venstre. Han kan ikke la sentrum i stikken. Erfaringene fra Bondevik 2-regjeringen er at et samlet sentrum er viktig. Slik situasjonen er nå, virker det uaktuelt at det ene partiet går inn i regjering og ikke det andre.

Ved inngangen til 2015 helgarderer Hareide seg. Utfordringen hans blir å finne balansen mellom playboy og englebarn.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media