Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kongen advarte mot grådighet

Kong Harald er bekymret over grådighetskulturen han mener er tiltakende i samfunnet. Dette kom fram da kong Harald talte til stortingsrepresentantene under årets middag for de folkevalgte på Akershus slott i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er politikerne som i særlig grad skal forme samfunnet. I det ligger det også et ansvar for å tenke helhetlig i en tid hvor tradisjonell solidaritet står i fare for å forvitre og hvor tiltakende grådighetskultur brer seg. Politikk handler om fellesskap og fellesskapets oppgaver. Da kan det hende at enkeltsaker av og til må nedtones, sa kongen i sin tale til stortingsrepresentantene.

Nølende

Den tradisjonelle middagen som kongen og dronningen holder for stortingsrepresentantene ble også i år avviklet på Akershus slott i Oslo, ettersom Slottet fortsatt er under ombygging.

Det var ikke bare tendensene til grådighetskultur kongen var bekymret over. I talen kom han også inn på at stadig flere er nølende til å ta på seg et politisk verv.

- Negativ personfokusering i media, sammen med krav om alltid å skulle bidra med kjappe og populistiske meninger, må til tider være vanskelig å forholde seg til. Det er da også en tendens i vårt samfunn at folk er nølende til å påta seg ansvar. Både deltakelsen ved årets valg og viljen til å stå oppført på valglister, sier noe om det, sa kongen og fortsatte:

- Det er mitt håp at en må gjenoppdage verdien av det å ha tanke for mer enn seg selv og sitt eget. Ved å utvikle og verdsette bevisste samfunnsborgere, vil forhåpentligvis også det politiske engasjement øke.

Kongen minnet stortingsrepresentantene om at oljerikdommen er kortvarig, og at vi må være forberedt på at den engang tar slutt.

Mangfold

- Fremtidens inntekter må derfor skapes av et variert og mangfoldig næringsliv. I den forbindelse må vi hegne om og gi livskraftige betingelser også for de mange små bedrifter som er spredt utover vårt land. De vil spille en viktig rolle når fremtidens arbeidsplasser skal bygges opp og våre nasjonale inntekter skapes.

Gode muligheter for vekst i underskogen av norske bedrifter er viktig for vår fremtidige velferd, framholdt kong Harald.

OPPGJØR: Kong Harald og dronning Sonja, i det de ankommer Akershus slott.
Hele Norges coronakart