Kongen av brakkvann

Terje Formoe har skrekkfrydet norske barn og gledet mange småbarnsfamilier med Kaptein Sabeltann og hans mannskap. Det er utmerket at en norskfødt figur kan feste seg i befolkningen - ikke minst som motvekt til Disney-moro og annen underholdningsimport.

Men parallelt med publikumssuksessen både i Kjuttavika og på CD, er den skumle piraten blitt utsatt for utvanning. Terje Formoes ramsalte figur er i ferd med å ende opp som kommersielt utarmet sølevann-pirat.

«Jakten på den magiske diamant» er en banal historie om en diamant på avveie. Verre er det at den er overfladisk med dårlig fortalt innlevelse og med lite og fattigslig bruk av dramatiske virkemidler. Dessuten høres melodiene ut som om de kunne vært hentet fra et «Melodi Grand Prix for barn».

Nå er jeg riktig nok 25-30 år eldre enn målgruppa, men jeg frykter at de små vil avsløre Formoe og være enda mer nådeløse mot Sabeltann. Man lurer ikke barn: Historier og barnesanger på CD kan være så uendelig mer spennende, det har vi mange eksempler på.