Kongen av kitsch

Quart-festivalen opprettet en ekstra dag for Morrissey i år. Han var så absolutt verdt det.

Andre konserter på Quarten i går:

<> Sissy Wish

<> Snow Patrol

FESTIVAL: Etter at han flyttet fra England til USA, må amerikansk populærkultur virkelig ha overveldet Morrissey. Åpningslåta på sistealbumet «You Are the Quarry» er en besk satire over det han oppfatter som landets dobbeltmoral. Da Morrissey vandret ut på scenen i Bendiksbukta i går, var han derimot som klippet ut av en amerikansk gangsterfilm.

Bak ham flashet navnet Morrissey i store billboard-bokstaver.

Elvis-bevegelser

Han beveget seg med innstuderte - om noe stive - Elvis-bevegelser, og hele scenen badet i gull. Prinsen av velartikulert misnøye har omfavnet kitsch. Da er det heller ikke rart at det første han gjorde, var å synge en strofe fra a-ha-låta «The Sun Always Shines on TV». Man blir så visst aldri for gammel for publikumsfrieri, og Morrissey gjør det med elegant arroganse.

Faktisk var han usedvanlig snakkesalig for en mann som nettopp har takket nei til å delta på Letterman Show fordi han er lei av å gjøre intervjuer.

Men så var han også i usedvanlig godt humør i Bendiksbukta i går. Morrissey ålte seg rundt scenegulvet som en distingvert lounge lizard . Han sang som om han var indiepopens Frank Sinatra, danset rundt, sparket mot publikum og spurte om de kanskje hadde noen requests om låter han kunne spille.

Gamle slagere

Selv om han for det meste sang låter fra det siste albumet, var han også innom et par gamle slagere. Og det var selvfølgelig de som slo best an hos publikum. Det vil si, inntil han sang ekstranummeret «America Is Not the World».

PUBLIKUMSFRIER: Morrisseys konsert på Quart i går kveld fortonet seg som en søknad til å bli med i en Quentin Tarantino-film. Det var kitsch, country og kabaret.