MELLOM TO PERMER: Dagbladets kryssordforfatter Rolf Hansen får eget kryssordblad - til glede for mange fans. Foto: Mette Randem / faksimile av Rolf Hansens utvalgte kryssord (innfelt)
MELLOM TO PERMER: Dagbladets kryssordforfatter Rolf Hansen får eget kryssordblad - til glede for mange fans. Foto: Mette Randem / faksimile av Rolf Hansens utvalgte kryssord (innfelt)Vis mer

Kongen av kryssord med eget blad

Dagbladets Rolf Hansen fortsetter å utfordre oss.

Dagbladets kryssord er blitt et varemerke. Gjennom et langt arbeidsliv har ordsmeden Rolf Hansen utfordret, provosert og gjort hverdager og helg både vanskeligere og morsommere.

Kort og godt ved å by på kryssord med vendinger og ord helt utenom det vanlige.

Hansens adelsmerke - Det begynte for 40 år siden. Dagbladets sisteside skulle ha småstoff og trengte et kryssord. Jeg jobbet i redaksjonsarkivet, skrev petiter for By-siden og lekte allerede da med formuleringer, sier den godeste Hansen.

Undertegnedes svigermor var trofast Dagblad-leser, og hadde to «yndlinger» i avisa - men faktum var at Rolf Hansen sto høyere i kurs enn meg.

- Å lage intrikate ordsammensetninger er blitt mitt adelsmerke. Det lengste ordet jeg har laget består av 54 bokstaver. Da blir det gjerne sesongrelaterte ord og begreper knyttet til jul-, påske- og sommerkryssord, sier Hansen.

«Utvalgte kryssord» Nå har Rolf Hansen fått sitt eget kryssordblad, «Rolf Hansens utvalgte kryssord». Bladet er på nærmere 50 A4-sider og inneholder kryssord på hver eneste side. Dette er kryssord som er presentert i Dagbladet tidligere, samt et splitter nytt et.

- Det er så å si umulig å huske gamle kryssord som ble løst for, ja kanskje 20 år siden, sier Hansen.

Selv om han er ute med et blad som skal komme ut fire til seks ganger i året, fortsetter pensjonisten å levere kryssord av kjent kaliber til Dagbladet onsdager og lørdager.

Kryssordkjendis - Jeg løser aldri kryssord selv. Jeg har bare løst to kryssord i hele mitt liv. Det var da min gamle mor skulle dø, og jeg satt og ventet ved sykesenga. Måtte ha noe for å slå i hjel tida, sier Hansen.

Han forteller at han bruker om lag seks til åtte timer på å ferdigstille et typisk Dagblad-kryssord, og det passer pensjonisten bra.

- Det blir to-tre arbeidsdager i uka. Ikke har jeg bil, MC, hytte - eller familie, så noe må jeg jo holde på med, sier Hansen som på sett og vis er en kryssordpopstjerne og ordsmedkjendis.

- Ja, jeg blir jo gjenkjent. Og der er greit, for jeg møter bare hyggelige mennesker, sier Hansen.