HELT KONGE: Joel O'Keeffe viste publikum hvordan gitaren skal trakteres når man spiller i rockeband. Foto: Torgrim Øyre.
HELT KONGE: Joel O'Keeffe viste publikum hvordan gitaren skal trakteres når man spiller i rockeband. Foto: Torgrim Øyre.Vis mer

Kongen av Kvinesdal

Airbourne fra Australia møtte norges fremste metalstemme til dyst.

|||ELEKTRISK: Det skal ikke være noen tvil om hvor man kommer fra. I alle fall ikke når du heter Airbourne og kommer fra Australia.  

For å markere tilhørighet først som sist, drar gjengen likeså godt riffet til AC/DC-låten «Rock?n?roll Train» når de tester gitarlyden og dermed er tonen satt.  

Joel O'Keeffe brekker gitaren bakover og sier klart fra at her skal det ikke spares på noe. Lyden er krystallklar og høy nok til å blåse de første rekkene tre skritt bakover.  

Airbournes utilslørte AC/DC-pastisj har et begrenset bruksområde i plateform, men er det noe den kan og skal brukes til, så er det å bøtte øl, riste på hodet og brøle mot himmelen. Og det er akkurat det elleville Norway Rock-gjengere gjør når kvartetten skyter det ene fete riffet etter det andre fra hofta.  

O'Keeffe poserer som James Hetfield, men har stjelt de fleste showtriksene fra Angus Young, og de byr han villig vekk på i Kvinesdal. Tidlig i konserten forsvinner gitaristen ned i fotograven, før han løper ut i publikum og må ta en hel runde rundt barrikadene for å komme seg opp på scenen igjen.  

«Cheap Wine & Cheaper Women» akkompagneres av rødvinsstyrting, før låter som «Born to Kill» og «No Way But the Hard Way» får publikum til å tenne på de siste pluggene.  

Airbourne kom, vant og var konger i Kvinesdal. Men før Airbourne gikk ut i krigen, sørget Jorn for at publikum var preparert.

METALMESTER: Det har ikke vært skrevet altfor mye om Jørn Lande i norsk presse. Det er et aldri så lite overtramp.

BEGAVET: Jørn Lande har en stemme som hamler opp med de fleste. Foto: Torgrim Øyre.
BEGAVET: Jørn Lande har en stemme som hamler opp med de fleste. Foto: Torgrim Øyre. Vis mer

Sangeren fra Rjukan i Telemark er velsignet med en stemme av de sjeldne og har i løpet av sin etter hvert omfangsrike karriere skaffet seg en stor menighet utenfor landets grenser.  

Under gårsdagens Norway Rock-konsert viste han hvorfor. Armert med et stødig og over gjennomsnittet velspillende band, croonet han sine episke hardrockhymner utover et lydhørt publikum.  

Musikalsk er han den perfekte krysningen mellom avdøde Ronnie James Dio, som også får sin hyllest mot tampen av konserten, og Whitesnakes David Coverdale. Mye patos, men aldri påtrengende bevrende.  

Lande har en tendens til å la snakketøyet løpe løpsk mellom slagene, noe som kan være artig, men også langtekkelig i store doser. Settet er også litt vel baktungt til at det får publikum til å ta helt fyr så tidlig på dagen.  

Men man krangler ikke med Jorn og sanger som «War of the World». At Lande også er invitert av selveste Black Sabbath-gitarist Tony Iommi til å delta i minnesmarkeringen for Ronnie James Dio, sier også sitt om mannens kvaliteter.