Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ny dokumentarserie om scientologikirken

«Kongen av Queens»-stjerna i ny dokumentar: Hevder å avsløre scientologikirkens hemmeligheter

Leah Reminis nye dokumentarserie kommer med grove beskyldninger mot trossamfunnet hun tidligere var en del av. 

AVSLØRER: Skuespiller Leah Remini er kommet med dokumentarserien «Leah Remini: Scientology and the Aftermath» der det framkommer en rekke grove beskyldninger mot scientologikirken.  Foto: Greg Allen/Invision/AP / NTB scanpix
AVSLØRER: Skuespiller Leah Remini er kommet med dokumentarserien «Leah Remini: Scientology and the Aftermath» der det framkommer en rekke grove beskyldninger mot scientologikirken.  Foto: Greg Allen/Invision/AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den amerikanske skuespilleren Leah Remini (46) er best kjent for rollen som rappkjefta Carrie i komiserien «Kongen av Queens».

Men i den nye dokumentarserien «Leah Remini: Scientology and the Aftermath» dykker skuespilleren ned i en tyngre materie.

I serien intervjuer hun tidligere medlemmer av scientologikirken om deres opplevelser som troende, og hvordan livet deres er blitt etter at de forlot trossamfunnet, skriver USA Today.

Remini var selv scientolog i 30 år, før hun valgte å trekke seg ut i 2013.

Grove påstander

I første episode av dokumentarserien, som gikk på lufta tirsdag, ble det framsatt en rekke grove påstander om scientologikirken.

Deriblant hevder tidligere medlem Amy Scobee at hun ble voldtatt av et mannlig medlem av trossamfunnet, men at overgrepet ble tiet ihjel, skriver USA Today.

Andre påstander som ifølge nettstedet blir fremmet i serien, er at scientologikirken tar loven i egne hender og sprer mistro til rettssystemet, at kirkens leder David Miscavige er voldelig, at egne sikkerhetsvakter sørger for at medlemmer ikke forlater trossamfunnet, og at tidligere troende som bryter ut, risikerer å bli frosset ut av sin egen familie.

Serien tar også for seg hvordan kirken har bygd opp et apparat med scientologer rundt skuespiller Tom Cruise, som er troende.

For pengenes skyld

- Leah Remini gjør dette showet for penger, akkurat som hun gjorde med boka si, sier Karin Pouw, talsperson for scientologikirken i USA til Dagbladet.

- I tillegg har hun forsøkt å presse kirken for penger, fordi kirken påberoper seg rett til å svare på hennes falske påstander med sannheten. Dette viser hvor langt Leah Remini er villig til å gå for å forvrenge sannheten om Scientologi og dens leder, Mr. David Miscavige, sier hun.

PENGESPØRSMÅL: - Leah Remini gjør dette for penger, sier Karin Pouw, talsperson for scientologikirken i en epost til Dagbladet. Kirken har laget et eget statement angående serien.
PENGESPØRSMÅL: - Leah Remini gjør dette for penger, sier Karin Pouw, talsperson for scientologikirken i en epost til Dagbladet. Kirken har laget et eget statement angående serien. Vis mer

I første episode av serien hevder Amy Scobee at hun ble medlem som 14-åring, og ble seksuelt misbrukt av sin 35-år gamle leder. Til dette har Pouw følgende svar:

- Amy Scobee er en av de selvbekreftende frafalne som har kommet med falske påstander til media siden 2009. Hun ble avskjediget fra kirkens religiøse orden for å ha sex med den personen hun tjente.

Scientologikirken har laget et eget statement om Reminis dokumentarserie, der de skriver at Leah Remini er blitt den personen hun en gang sverget at hun aldri skulle bli: «Den bitre eks-scientologen». Og at «Leah Remini: Aftermath» egentlig er «Leah Remini: After Money».

Latterlige påstander

Grove anklager mot scientologikirken er ikke noe nytt.

Da HBO i 2014 filmatiserte Pulitzer-vinner Lawrence Wrights bok «Going Clear», om scientologikirken, ble det framlagt påstander om vold fra kirkesamfunnets ledere mot deres undersåtter, og om bruk av trakassering og grov ydmykelse som aksepterte verktøy for å få kirkens medlemmer til å følge ledelsens instrukser.

Ifølge HBOs daværende sjef for dokumentarer, Sheila Nevins, hadde HBO 160 advokater i arbeid med å gå gjennom filmen, da Wright flere ganger var beskyldt for å fare med løgn.

Da Dagbladet skrev om dette, var det Anette Refstrup, informasjonssjef scientologikirken i Danmark, som svarte på spørsmål om filmen. Blant annet dette at David Miscavige i filmen ble beskyldt for en brutal lederstil som inkluderer ydmykelse og fysisk avstraffelse.

- Disse påstandene er latterlige, hyklerske og falske. Det er under Mr. Miscaviges ledelse at kirken nyter sin største vekst. Naturligvis vil anti-religiøse hyklere, som kildene til Mr. Wright, bruke ham (David Miscavige, journ. anm.) som et mål for sine løgner, siden han er verdens mest prominente scientolog, svarte Refstrup.

- Må gå videre med livet sitt

I fjor høst ga Leah Remini ut boka «Troublemaker: Surviving Hollywood and Scientology».

I forkant av bokutgivelsen, kom Karin Pouw med en uttalelse i Huffington Post.

Den gang sa Pouw blant annet at Remini «må gå videre med livet sitt og slutte å manisk beskylde andre for å være skyld i hennes problemer, uansett om det måtte være religion eller de menneskene hun tidligere jobbet med».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!