- Kongen har tilgitt Hamsun

Kongen har tilgitt at Knut Hamsun svek landet under krigen. Det mener Hamsun-biograf Ingar Sletten Kolloen.

Hamsun sympatiserte med tyskerne, men i går kveld siterte kongen hans siste bok foran hele det offisielle Norge.

- Kongens tale er en utstrakt hånd, ikke bare til Knut Hamsun, men til alle de 90 000 nordmenn som ble dømt for landssvik etter annen verdenskrig, sier forfatter av Hamsun-biografien «Svermeren», Ingar Sletten Kolloen.

Slottsmiddag

Det var i går kveld da kongen talte for 179 statsråder og stortingsrepresentanter på slottsmiddag at Hamsuns diktning ble brukt. Kong Harald siterte den aller siste boka fra Hamsun, den selvbiografiske «På gjengrodde stier». Også det har stor betydning mener Kolloen.

- Boka er et forsvarsskrift for Hamsuns handlinger. Og det at kongen bruker denne boka i en slik offisiell anledning har stor betydning, sier Kolloen.

Krigsveteran Gunnar «Kjakan» Sønsteby tror ikke at kongens ord forandrer Hamsuns ettermæle.

- Han var en stor forfatter, det kan ingen ta fra ham. Det han har begått av dumheter, blir likevel stående, sier Sønsteby.

Klok konge

Kolloen mener at det er nettopp disse handlingene kongen nå viser er tilgitt.

- Det forventes at forbrytere får sin straff. Når vedkommende har sonet, skal det offentlige tilgi. Det er det kongen nå har vist. Hamsun er tilgitt, sier Kolloen. Og det var på tide, mener han:

- Kongen tok tak i et verkesår, og det var på tide. Vi er «fredsprislandet» som reiser verden rundt og ber uvenner forsones, men selv har vi ikke forholdt oss til vårt eget sår. Det store landssvikoppgjøret er ikke behandlet offisielt, men nå gjør kongen det, sier Kolloen.

Endrer lite

Andre kjente forfattere legger ikke like stor vekt på kongens bruk av litteraturen.

Henrik Langeland mener kongens sitat endrer norsk historie.

- Min generasjon forholder seg annerledes til Hamsun enn de som opplevde krigen. Jeg forholder meg til hans forfatterskap, ikke til hans politiske ståsted. Jeg tror ikke man skal legge for stor vekt på kongens sitatbruk, sier Langeland.

TALTE: Foran 179 politikere på Slottet siterte kong Harald fra boka «På gjengrodde stier» av Knut Hamsun. Statsminister Kjell Magne Bondevik hadde dronning Sonja til bords på den årlige middagen.
TILGITT: Knut Hamsun.