Kongen i sitt fengsel

Forrige helg kunne 40000 konsertgjengere på Valle Hovin delta i en enestående feiring av rock'n'roll som livsglede og lykkerus. Konserten med Bruce Springsteen og E Street Band var en bekreftelse på at det er fullt mulig selv for en amerikansk superstjerne å gå 50-årsdagen i møte med senkede skuldre og ekte spilleglede.

  • Bruce Springsteen er i seg selv en personifisering av rockens ubøyelige vitalitet. Selv har han utpekt Bob Dylan og Elvis Presley til sine to største idoler: Uten dem ingen Springsteen, og uten dem ingen rockmusikk slik vi kjenner den i dag. Det er en erkjennelse som er desto mer smertefull å ha i bakhodet for den som leser boka «Careless love - The unmaking of Elvis Presley». Andre og siste bind av den amerikanske forfatteren Peter Guralnicks store Elvis-biografi.
  • Boka tar for seg de siste 19 årene av Presleys liv, og er intet mindre enn en rystende horrorhistorie - en grøsser med gotiske overtoner. Å gå inn i historien om Elvis' liv er som å sette seg i et spøkelsestog ute av kontroll, der ferden mot avgrunnen bare akselererer i et inferno av dop, våpen og dekadanse. Ingen har vel tydeligere enn Elvis selv illustrert i hvor stor grad undergangsdriften ble en integrert del av rockkulturen på 60- og 70-tallet.
  • Historien om Elvis og hans liv er en del av rockens mytologi og dermed en del av historien om vårt eget århundre. Derfor er det også en historie vi kan høre igjen og igjen, selv om vi kjenner alle aktørene og ikke minst utfallet altfor godt. Fortvilelsen som melder seg i møtet med denne artisten som eide hele verden, men som endte opp som en mørkets fyrste på evigvarende amfetaminrus - innestengt i sitt fengsel av et slott - vil aldri slutte å berøre den som på ett eller annet tidspunkt har hatt et forhold til Elvis' musikk. Og det gjelder som kjent de fleste av oss.
  • Men klarere enn fortvilelsen skinner en annen og enda sterkere følelse. Nemlig den nervøse energien, den intense kraften som bryter gjennom alle nederlag og utilstrekkelighet. Den samme inderlige desperasjonen som Bruce Springsteen synger om på «Born to run», drev også Elvis framover. Til han én gang for mye møtte veggen i sitt eget fengsel.
  • Derfor slutter ikke historien om rocken med Elvis Presley. Historien fortsetter.