Kongen kom!

Og herregud som Jay-Z vant konsertpublikummet på Hove.

TROMØYA (Dagbladet): - Det er et morsomt sammentreff. Dere kjenner meg kanskje under navnet Jay-Z, men alle andre kaller meg alltid for HOVE, sa Jay-Z, mens New York-bildene og gangsterestetikken flimret over storskjermen.

Og dermed var scenen satt. Hove og Hove fusjonerte. Verdens største rapstjerne møtte Norges største festivalhendelse, og resultatet levde opp til måneder, uker og dager med hype. Ikke fordi mannen fridde til forventningene og så å si spilte hele backkatalogen med hits, fra fjorårets «Roc Boys (And the winner is)» til «Hard Knock Life», «Girls, Girls, Girls», «Big Pimpin’», «Can I Get A …» osv. osv.

Heller ikke fordi publikum gaulet med på alle rimene, hadde pugget Jay-Z-refreng på sin hals og hadde ansiktsuttrykk hvor det så ut som om de ikke visste om de skulle le, grine eller danse. Men rett og slett fordi Jay-Z, som fra tid til annen er kjent for å kjøre et par pliktløp, viste hvordan og hvorfor han er blitt en legende: Ved å være satans god.


Elegant


Backet av et ulastelig antrukket åttemannsband, en rytmeseksjon fra himmelen og en gitarist som viste akkurat hvor gitarharry han kunne dra riffene, fløt rimene ut av gutten som lava fra Vesuvio. Han kjørte acappellaer, Barack Obama-hyllester og Bush-kritikk. Rappet Amy Winehouses «Rehab» og peiset på med Prodigys «Smack My Bitch Up». Hele tida uten å miste fokus på at dette først og fremst var en fest - deretter en ren maktdemonstrasjon.


Latterlig tilgjengelig


Men selv om først og fremst talentet, deretter millionene, livsstilen og selvfølgelig dama i praksis gjør ham til en av verdens mest uoppnåelige menn, var han også nesten latterlig tilgjengelig der han sto på scenen, innhyllet i varmetåka fra publikum, gliste og fortalte publikum at «de slett ikke trengte å kaste T-skjorter på scenen, han hadde alle de klærne han trengte».

Og det var kanskje nettopp derfor det ble så fantastisk: «The Roc Boys», gutta i plateselskapet Roc-A-Fella, barndomskompisene og bestevennene, inkluderte plutselig alle de 15 000 som sto på festivalplassen med armene i været. Og hvem drømmer ikke om å være med i gjengen?På grunn av tidlig deadline er anmeldelsen basert på den første timen av konserten.

Kongen kom!
Kongen kom!
SATT HOVE PÅ HODET: Hiphop-guru Jay-Z, for anledningen uten giftering, fikk Hove-publikummet til å gå av hengslene under gårsdagens konsert. Foto: Lars Eivind Bones
SATT HOVE PÅ HODET: Hiphop-guru Jay-Z, for anledningen uten giftering, fikk Hove-publikummet til å gå av hengslene under gårsdagens konsert. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
VILLE ETTER JAY-Z: 15 000 publikummere var samlet på festivalplassen med armene i været.