Kongen måtte avklare Aris rolle

Like før dokumentaren med Ari Behn gikk på lufta følte kong Harald det nødvendig å presisere at Ari Behn ikke representerer kongehuset alene. Han markerer med det avstand fra Behns USA-kritikk.

Dagbladet kjenner til at gårsdagens tv-dokumentar har vært gjenstand for diskusjon på Slottet. Kongen så det etter hvert nødvendig å gå ut med en presisering. Spesielt skal han ha reagert på at enkelte mener at Behns ytringer kan være et problem for monarkiet.

«Ari Behns forlovelse og senere ekteskap med Hennes Kongelige Høyhet Prinsesse Märtha Louise vil ikke medføre at han deltar i aktiviteter knyttet til utøvelse av monarkiets konstitusjonelle rolle, og han vil således ikke representere kongehuset på egenhånd. Han vil i liten grad ledsage Prinsessen ved offisiell representasjon» står det i pressemeldingen.

Ifølge kilder ved Slottet følte kongen og hans rådgivere at de måtte avklare dette før den norske befolkning fikk se Behn på tv. Slottet ønsket ikke en videre diskusjon om Aris utsagn, og markerer med dette at de ikke nødvendigvis støtter Aris synspunkt på USAs krigføring.

Prinsessen understreket på forlovelsesdagen at hennes utkårede skal ha en relativt fri rolle, på samme måte som ektemennene til prinsesse Astrid og prinsesse Ragnhild.

Forskjellen er at Behn som forfatter er en aktør i samfunnsdiskusjonen. Det vil han etter eget utsagn fortsette å være i framtida.